SF: Billigt at afskaffe fattigdomsydelser

KONTANTHJÆLP: Det koster over en halv milliard kroner at afskaffe blandt andet kontanthjælpsloftet og 450-timers-reglen. Billigt, siger SF, mens Inger Støjberg afviser, fordi tiltagene har fået flere i job.
Især nydanskere påvirkes af de fire ordninger, der nedsætter kontanthjælpen.
Især nydanskere påvirkes af de fire ordninger, der nedsætter kontanthjælpen.Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Det vil det koste at afskaffe ydelserne:

  • Afskaffelse af starthjælp: 210 millioner kr.
  • Afskaffelse af introduktionsydelse på starthjælpsniveau: 200 millioner kr.
  • Afskaffelse af loft over kontanthjælp: 65 millioner kr.
    Afskaffelse af 450-timers reglen: 85 millioner kr.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Om starthjælp, kontanthjælp og introduktionsydelse:
Personer, der opholder sig i Danmark har mulighed for enten at få kontanthjælp, introduktionsydelse eller starthjælp. Kontanthjælp gives til personer, der kommer fra Norden eller EU, hvis de opfylder en række betingelser. Introduktionsydelse gives til udlændinge udenfor Norden og EU de første tre år, de opholder sig i Danmark, ydelsen er lavere en kontanthjælp. Starthjælp, der også er lavere end kontanthjælp, gives til udlændinge, der ikke kommer fra Norden og EU, og som har færdiggjort deres introduktionsprogram, samt til andre personer (også danskere), der ikke har opholdt sig i Danmark i længere tid, og som desuden opfylder en række betingelser.

450-timers-reglen:
Ægtefæller, som modtager kontanthjælp, skal arbejde 450 timer hver for at være berettiget til at modtage kontanthjælp.

Kontanthjælpsloftet:
Har man været arbejdsløs og fået kontanthjælp i mere end seks måneder, er der et loft over, hvor meget man i alt kan få i hjælp fra det offentlige. Loftet betyder, at kommunen ser på, hvor meget man får i både kontanthjælp, boligsikring og evt. særlig hjælp, og at beløbene bliver sat ned, hvis de er højere end det beløb, man må få i alt.

560 millioner kroner for at afskaffe starthjælpen, introduktionsydelsen, kontanthjælpsloftet og 450-timers-reglen. Det er et lille beløb, mener SF's socialordfører, Özlem Sara Cekic. Hun er overbevist om, at udgifterne til at løse de sociale problemer som følge af de fire tiltag overstiger de 560 millioner kroner. 

Beløbets størrelse har beskæftigelsesminister Inger Støjbergs (V) embedsmænd beregnet til Özlem Sara Cekic, der har stillet spørgsmålet i Folketinget.

Køber ikke nødvendig medicin
Özlem Sara Cekic peger på, at både Københavns Kommune og Rådet for Socialt Udsatte har offentliggjort undersøgelser, der viser, at borgere på nedsatte ydelser i mindre grad end andre befolkningsgrupper køber lægeordineret medicin, går til tandlæge, køber sund mad og lignende.

"Du fastholder folk i fattigdom på den måde. De får ikke overskud at søge et job, deres helbred bliver dårligere, fordi de ikke har råd til den nødvendige medicin og sund mad. Og deres børn bliver marginaliserede, fordi de ikke har råd til fritidsinteresser og ordentligt tøj," siger Özlem Sara Cekic. Hun er overbevist om, at flere ryger ud i misbrug, og at antallet af anbragte børn vil stige som følge af ordningerne.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00