Debat

3F: Trods mangel på faglærte kokke kan elever ikke få lærepladser

DEBAT: En ny rapport fastslår, at der meget snart vil være stor mangel på faglærte kokke, men alligevel kan kokkeeleverne ikke finde lærepladser. Restaurationsbranchen skylder en forklaring, skriver Tina Møller Madsen.

Foto: /Scanpix/ Nikolai Linares
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Møller Madsen
Gruppeformand 3F Privat Service, Hotel & Restauration

Meget snart vil der være stor mangel på udlærte kokke i Danmark. Alligevel kan kokkeelever ikke finde lærepladser og dermed færdiggøre deres uddannelse. Det er den ubegribelige konklusion fra en rapport, der udkom 21. januar fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

De helt nye tal viser, at inden for de såkaldte fordelsuddannelser, det vil sige uddannelser, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for arbejdskraft i fremtiden, kan eleverne ikke finde lærepladser.

Og kokkeuddannelsen fremhæves i undersøgelsen som særlig problematisk. I oktober 2017 manglede cirka 500 kokkeelever en læreplads. Konsekvensen af, at en kokkeelev ikke kan finde en læreplads, kan i sidste ende blive, at eleven ikke kan færdiggøre sin uddannelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Manglen på lærepladser kan muligvis også afholde unge fra overhovedet at begynde en erhvervsuddannelse som kok. Hvem vil starte en uddannelse, når det overalt er rygtedes, at du ikke kan blive færdiguddannet?

Ansvarsflugt fra ulykkelig situation
Det er en dybt bekymrende og ulykkelig situation, fordi kun arbejdsgiverne kan løse problemet. Og når restaurationsbranchens arbejdsgivere ikke påtager sig ansvaret med at uddanne kokkeelever, så kan manglen på kvalificeret arbejdskraft i fremtiden kun blive større.

De helt nye tal viser, at inden for de såkaldte fordelsuddannelser, det vil sige uddannelser, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for arbejdskraft i fremtiden, kan eleverne ikke finde lærepladser

Tina Møller Madsen
Gruppeformand 3F Privat Service, Hotel & Restauration

Men situationen er mere ubegribelig end som så. En række arbejdsgiverorganisationer er i disse dage ude med et politisk ønske om at få bedre muligheder for at hente arbejdskraft fra udlandet.

Politikere fra restaurationsbranchens arbejdsgiverforening, Horesta, har ligeledes gentagne gange markeret, at kun udenlandsk arbejdskraft kan løse branchens problem. Det er ikke bare den helt forkerte udvikling, det er ansvarsflugt.  

En skjult dagsorden?
Vi har villige ledige hænder i Danmark, og vi har en fælles forpligtigelse til at skabe gode uddannelser og et godt arbejdsmarked for unge, der vil i arbejde.

Jeg mener, at arbejdsgiverne i første omgang skal fokusere på deres eget ansvar og skabe nogle flere lærepladser. Ellers glider mistanken om en skjult dagsorden langsomt ind i billedet.

Er arbejdsgivernes bekymrende fokus på udenlandsk arbejdskraft og manglende vilje til at uddanne ”egne” elever i virkeligheden udtryk for, at de foretrækker udenlandsk arbejdskraft?

Bygger denne politik på en formodning om, at udenlandske kokke, der hverken kender til danske overenskomster og lønforhold, og som antageligt kommer fra lande, hvor lønnen ligger langt under den danske, er væsentligt mere fleksible og billige?

Skylder en forklaring
Restaurationsbranchen skylder en forklaring på, hvorfor vi nu gennem efterhånden mange år fortsat kæmper med mangel på lærepladser i et fag, der råber alt kraftigere på faglærte.

Og de skylder en forklaring på, hvorfor de vil importere udenlandsk arbejdskraft, når unge herhjemme står på spring til at blive faglærte, men ikke kan gøre uddannelsen færdig, fordi restauranterne har lukket døren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Møller Madsen

Gruppeformand, Privat service, Hotel og Restauration, 3F

0:000:00