Debat

A-kasser har stærkt incitament til at hjælpe arbejdsløse i job

DEBAT: I et nyt beskæftigelsessystem vil A-kasserne have et langt større og mere direkte incitament end jobcentrene, når det handler om at få arbejdsløse i job, mener lederen af Dansk Metals A-kasse.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Poulsen
Leder af Dansk Metals A-kasse

Den radikale arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq ser gerne, at a-kasserne kommer til at spille en større rolle i et nyt beskæftigelsessystem (Altinget, 14/8). Det, synes jeg, er en meget positiv melding fra de Radikale.

I Dansk Metal har vi i år ind til nu formidlet over 1.400 job til vores ledige medlemmer, og vores ledighed er nu under 4.000. Den styrke, vi har i jobformidlingen til vores medlemmer, byder vi gerne ind med i en ny organisering af beskæftigelsesindsatsen.

Nadeem Farooq sætter spørgsmålstegn ved om a-kasserne har "de rette incitamenter til at skrue bissen på over for de ledige, sådan som jobcentrene har."

Fakta

BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected] 

Den bedste service er jobformidling
Men det er kun er i meget få tilfælde, der er brug for at "skrue bissen på" med fx sanktioner. Vores arbejdsløse medlemmer har nemlig et stærkt ønske om at komme i job hurtigst muligt. Om ikke for andet, så fordi vores medlemmer typisk mister halvdelen af deres indkomst, når de bliver ledige. Det er derfor, at jobformidling er den bedste service, vi kan tilbyde vores ledige medlemmer.

For det andet er a-kasserne i benhård priskonkurrence om medlemmerne, hvor det gælder om at holde omkostningerne nede. Den bedste måde at gøre det på, er ved at hjælpe de arbejdsløse medlemmer i job. Derfor har a-kasserne i høj grad direkte økonomiske incitamenter for hurtigst muligt at hjælpe ledige medlemmer i job.

Jobformidling er den bedste service, vi kan tilbyde vores ledige medlemmer.

Torben Poulsen
Leder af Dansk Metals A-kasse

Uigennemskuelige incitamenter hos jobcentrene 
Jobcentrenes incitamenter er mere uigennemskuelige. Ganske vist finansierer kommunerne formelt udgifterne til beskæftigelsesindsatsen, men de kompenseres af staten i et helt uigennemskueligt refusions- og tilskudssystem, der gør det umuligt for den enkelte kommune at se sammenhængen mellem kommunens indsats og de økonomiske konsekvenser.

De faglige a-kasser har således både de bedste forudsætninger og hårde incitamenter til at hjælpe vores medlemmer i job. Og vi er naturligvis indstillet på, i en kommende ny organisering af beskæftigelsesindsatsen, hvor Metal varetager en del af jobindsatsen for vores egne medlemmer, at leve op til konkrete resultatmål for indsatsen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Poulsen

Fhv. formand. Danske Svineproducenter, svineproducent

Nadeem Farooq

Underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00