Ældre Sagen i oprør over lønsmæk til seniorjobbere

2025-PLAN: Regeringen undergraver aftalesystemet ved at afskaffe overenskomstløn til ansatte i seniorjob, mener Ældre Sagen og AK-Samvirke. Forslaget vil skrælle gennemsnitligt 8.500 kr. af månedslønnen for personer i seniorjob, viser opgørelse.

Bjarne Hastrup ved et tidligere møde med statsministeren. Nu er Ældre Sagens direktør mildest talt ikke imponeret over regeringens planer om at ændre betingelserne for seniorjob. 
Bjarne Hastrup ved et tidligere møde med statsministeren. Nu er Ældre Sagens direktør mildest talt ikke imponeret over regeringens planer om at ændre betingelserne for seniorjob. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Seniorjob har fungeret som alibi for andre stramninger. Så regeringens forslag forekommer helt urimeligt

Verner Sand Kirk
Adm. direktør, AK-Samvirke

De omkring 4.000 danskere, som er ansat i seniorjob i kommunerne, er så godt lønnede, at det kniber med motivationen til at finde et ordinært job.

Det mener regeringen, som i forbindelse med 2025-planen foreslår, at personer, som ansættes i seniorjob fra starten af 2017 og frem, modtager løn svarende til højeste dagpengesats.

Det vil betyde en gennemsnitlig lønnedgang på 8.500 kroner, viser er opgørelse, som Altinget har lavet på baggrund af tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Dokumentation

Seniorjob

  • Seniorjobordningen gælder for personer, som er berettiget til efterløn og har opbrugt den to-årige dagpengeperiode inden for fem år inden efterlønsalderen.
  • Når en person henvender sig til kommunen, skal kommunen ansætte vedkommende i et seniorjob, uanset om kommunen har brug for det.
  • I 2025 brugte kommunerne 1,2 milliarder kroner på aflønning af personer i seniorjob – heraf var omkring en halv milliard tilskud fra staten.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00