Byggebranchen: Lærlinges løn er for høj

UNDERSØGELSE: Med en grundløn på over 11.000 kroner om måneden er danske lærlinge for dyre, mener byggevirksomheder. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har tidligere gjort sig bemærket med samme kontroversielle synspunkt.

Danske byggevirksomheder ville ansætte flere lærlinge, hvis udgifterne til lærlingelønningerne var mindre end i dag.

Det fremgår af en ny spørgeundersøgelse fra Dansk Byggeri, der peger på, at lærlingelønnen har nået et niveau, hvor især de små og mellemstore virksomheder har svært ved at finde pengene til lærlinge.

”Lærlingelønnen er kommet derop, hvor mange virksomheder ikke længere kan være med,” siger underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri til Altinget.

En elev, der eksempelvis starter i lære som murer, får en grundløn på omkring 11.126 kroner om måneden, og lønnen stiger ved overgang fra det ene løntrin til det andet.

Prisen er afgørende
I undersøgelsen fra Dansk Byggeri siger 60 procent af de 357 deltagende virksomheder, at det koster dem penge at uddanne lærlinge, og 45 procent svarer, at de ville ansætte flere lærlinge, hvis lønningerne var lavere. Ser man kun på de små virksomheder, vil næsten 60 procent ansætte flere lærlinge, hvis det var billigere.

”Vi har brug for alle de lærepladser, vi kan skrabe sammen, og derfor er det ærgerligt, at økonomien bliver afgørende for, hvor mange lærlinge en mester ansætter. Men prisen er afgørende, det er der ikke nogen tvivl om,” siger Louise Pihl.

Kontroversielt
Dermed genåbner Dansk Byggeri en kontroversiel diskussion, som landets nye undervisningsminister, Merete Riisager fra Liberal Alliance, tidligere gik forrest i. Det skete blandt andet, da hun for tre år siden foreslog lavere lønninger til landets elever og lærlinge for at løse problemerne med manglen på praktikpladser.

”Vi har desværre lavet et system, som holder unge mennesker ude af praktikpladsmarkedet, og det skyldes, at de samlede omkostninger for virksomhederne ved at tage elever ind er meget større end det, eleverne kan levere. Den balance skal genoprettes. Til de unge mennesker må man bare sige, at det er en meget bedre løsning at få en god uddannelse end tusinde kroner mere i lønningsposen,” sagde Merete Riisager i 2013 til Berlingske.

Den nyudnævnte undervisningsminister ønsker dog ikke at kommentere undersøgelsen fra Dansk Byggeri og henviser til, at der er tale om en sag for arbejdsmarkedets parter.

"Vildt standpunkt"
Derfor forsøger Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye, nu at få opklaret, hvad ministeren egentlig mener.

”Det er jo et rimeligt vildt standpunkt, og vi har aldrig haft en undervisningsminister i Danmark før, der har ment, at lærlingelønnen skal sættes ned til hjemmeboende SU. Dengang tænkte vi bare, ja-ja, det er bare Liberal Alliance, det behøver man ikke at tage seriøst – men det skal vi jo nu, for nu er hun undervisningsminister,” siger Mattias Tesfaye og tilføjer:

”Vi synes ikke, lønnen skal sættes ned – og heller ikke op. Det skal arbejdsmarkedets parter selv finde ud af.”

Underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri erkender dog, at den nye trepartsaftale om flere praktikpladser er et skridt i den rigtige retning, fordi aftalen belønner de virksomheder, der tager flest lærlinge og sender en regning til dem, der tager for få eller slet ingen.

”Det er positivt, at trepartsaftalen fremover dækker en større del af udgiften til løn i de perioder, hvor lærlingen er på skole. Men det løser ikke det grundlæggende problem, at for mange virksomheder er lærlingelønnen blevet for høj,” siger Louise Pihl.

Nej tak til lavere løn
Synspunktet møder mildest talt ikke megen forståelse i Erhvervsskolernes Elevorganisation hos formand Helene Glundholt.

”Nej! Vi er selvfølgelig ikke tilhængere af at sætte lærlingelønnen ned. Det kan da godt være, at folk ville tage flere lærlinge, hvis det var billigere, men til gengæld tror jeg også, at det ville få færre til at tage en uddannelse. Som SU'en er nu, har folk jo svært ved at få det til at løbe rundt. Med lærlingelønnen er det nemmere at tage en uddannelse og flytte i egen lejlighed – især hvis man bliver nødt til at flytte,” siger Helene Glundholt.

Forrige artikel Jobcentre vejrer morgenluft efter 10 år i krisens tegn Jobcentre vejrer morgenluft efter 10 år i krisens tegn Næste artikel Regeringen lægger op til nye arbejdsreformer Regeringen lægger op til nye arbejdsreformer
 • Anmeld

  Jakob Thulesen Dahl · Rektor, Skanderborg Gymnasium

  Det skal nok sikre ansøgere til EUD

  Ja - det skal jo nok være befordrende for unge i 9-10.klasse til at vælge en erhvervsuddannelse.

 • Anmeld

  Charlotte Gesner

  Skattefri læringeløn på 6000-7000 kr.

  Lad lønnen være skattefri og sæt den ned til 6000-7000 kr, så lærlingene får udbetalt det samme som i dag. Der er i forvejen mangel på praktikpladser, så hvorfor skal staten også tjene skattekroner på de virksomheder, der opretter nogen, når man samtidig sparer SU til lærlingene? Hvis deres løn er skattefri, kan de klare sig selv for det, de får, samtidig med, at der kan oprettes flere praktikpladser, fordi det bliver billigere for virksomhederne.

 • Anmeld

  arne lund · -

  Østlærlinge

  Jamen så må branchen jo ansætte lærling fra Østeruopa, de fås for det halve, og sikkert mere lydige end unge danske. Sidstnævnte kan jo finde på at stille krav og endda melde sig ind i en fagforening.
  Så klø bare på, den "globaliserede" Riisager bakker jer op.

 • Anmeld

  Christian X

  Flere lærlinge

  Fordrer både flere lærlingepladser og at flere ønsker at tage en erhvervsuddannelse...

  Flere praktikpladser kunne opnås ved:
  At mester friholdes for udgifter de 2 første år af elevtiden, dvs. indtil lærlingen er blevet noget værd.
  Det kunne ske ved forhøjelse af refusionen eller at ved eleven kunne få SU de 2 første år - eller en ny hybrid.
  At kun virksomheder med lærlinge (og evt. udsatte grupper) kunne byde på offentlige opgaver.

  Hvad påvirker de unges valg:
  Gymnasiet tilbyder en social ramme med mange fester og aktiviteter.
  Gymnasiet er desuden mere bekvem og prestigefyldt end at tage end en krævende håndværkeruddannelse ude i en mere barsk virkelighed.
  Forhold der skal arbejdes med på erhvervsskoler, i den udstrækning det kan lade sig gøre - men det vil ikke være nok...

 • Anmeld

  Kasper Ell · EUD udvalgsbestyrer i EEO

  nej, nej og atter nej

  Det vil på ingen måde være acceptabelt at sætte elevlønnen ned til SU takst. Alle lærlinge og elever jeg kender arbejder gennemsnitligt 37 timer om ugen, på lige fod med de andre ansatte i virksomheden. Har også hørt om lærlinge indenfor chauffør faget, som har haft ualmindelig mange overarbejdstimer da det er en del af branchen. Elever bliver brugt på lige fod med svendene og de andre udlærte, det er en af årsagerne til at de ikke skal nøjes. Flere og flere unge er nødsaget til at flytte hjemmefra til nye byer for at få en praktikplads, det er dyrt at være udeboende (husleje, licens, forsikring, fagforening og A-kasse samt mad.) Og når vi har et samfund som i forvejen råber efter flere faglærte, så er det ikke med til at gøre det mere attraktivt at tage en erhvervs uddannelse.

 • Anmeld

  Niels Freitag · Mester

  Det er ikke klynk. Det koster 360.000 i uderskud

  Vi blev vildledt om økonomien i forbindelse med EUX lærlingekontrakt. Skole undskyldte, men ville ikke gøre noget. Vi havde jo skrevet kontrakten på 4 år.
  Vi gjorde et ihærdigt forsøg, på at få de økonomiske tal, for en lærling og EUX lærling. dog uden held. Selv chefredaktøren fra Mestertidende, forsøgte
  Både hos Dansk byggeri, Byggeriets Uddannelser og 3F er der fuldstændig radiotavshed. Når man spørger efter beregningen.
  Beregningen viste dog at det koster min. 360.000 at uddanne en EUX lærling og 250.000 for en EUD lærling.
  Vi tør godt stå til mål for beregningen, da der har været rigtig mange øjne på dem. Vi fik EN uddannelsesvejleder i tale, de er ellers dikteret til ikke at tale økonomi, han sagde at den var for positiv. Vores egne lærlinge og svende sagde at den var for positiv.
  Hvis der er nogle der ønsker beregningerne, er de velkommen til at kontakte mig på niels@freiatg.dk.
  Der er kun kunderne til at betale, det vil de ikke. Det er fuldstændig som økologi, klima og dyrevelfærd.
  Som virksomhed vil vi rigtig gerne påtage os det sociale ansvar, men vi kan ikke konkurrere mod de virksomheder, der ingen lærlinge har.
  vi gerne vil gøre en forskel. Vi havde derfor 3 lærlinge, nu har vi 3 socialt handicappede. Det sikre dog ikke faglærte arbejder. øv..
  Det er dog et valg vi har taget i en periode, efter at være blevet slagtet af 3F, da vi følte os nødsaget til at opsige en EUX lærlinge kontrakt .
  Vi håber at man finder en rimelig løsning, så det ikke er bloddryppende at have en lærling

 • Anmeld

  Niels Freitag · Mailadresse

  Forkert mailadresse i overstående

  Hvis der var nogle der ønskede de udarbejdede beregninger, så er I meget velkommen til at skriver tiol mig på niels@freitag.dk

  Mit håb er i sidste ende, at der bliver sammenhæng mellem at tage et uddannelsesansvar og økonomi. Vi tager gerne flere lærlinge, men har ikke økonomi til det.

 • Anmeld

  Howard Mark · loan offer

  loan offer

  * FOXX Finansiel Lån Tilbud *

     Vi giver lån til 3% rente, hvis du er interesseret i et lån, er du her ved
  rådgive at fylde og returnere ansøgningsskemaet til denne Email (foxx.loanfinancialaid@gmail.com) alene for at vide, om du virkelig er interesseret i lån. Jeg er her for at lægge smil i alle triste ansigter.

  FULDNE NAMMER:
  ADRESSE:
  LAND:
  BELØB BEHOVET:
  Lånets løbetid:
  LÅNETS FORMÅL:
  KØN:
  CIVILSTAND:
  MÅNEDLIGE BETALING:
  TELEFONNUMMER:
  EMAIL:

  Ved at besvare disse detaljer til (foxx.loanfinancialaid@gmail.com)
  vi skal gå videre til næste trin, hvilket er vilkårene og
  plan for genbetalingsplan.

  Mr. Howard M Colleman.

  Telefon: +18475128241