Debat

De ledige taber, hvis A-kasserne vinder

DEBAT: Hvis A-kasserne får vristet ansvaret for de forsikrede ledige fra kommunerne, er det ikke kommunerne, der står tilbage som taberne, men de ledige. Det mener Jørgen Borre Larsen, direktør for Jobrådgivernes Brancheforening.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

A-kasserne har absolut intet incitament til at sikre fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked. De har ikke et økonomisk ansvar for dagpengene og har ikke noget økonomisk incitament til at få de ledige i job.

Jørgen Borre Larsen
Jobrådgivernes Brancheorganisation
Fakta
Vil du blande dig i debatten? Skriv til [email protected]

Af Jørgen Borre Larsen,
direktør for Jobrådgivernes Brancheorganisation

Mens de nye regeringspartier i disse dage krydser klinger om et kommende regeringsgrundlag, kæmper A-kasserne en brav kamp for at få de forsikrede ledige ind under deres vinger. Et af argumenterne for, at A-kasserne skal have beskæftigelsesansvaret for A-kassemedlemmer er, at de ledige så kun skal ind ad én dør. Hos Jobrådgivernes Brancheforening er vi helt enige i, at det er sund fornuft at reducere antallet af døre. Men vi må advare om, at døren til kommunen lukkes.

At give A-kasserne beskæftigelsesansvaret vil skade beskæftigelsesindsatsen. En af de største farer er, at A-kasserne kun vil hjælpe den ledige i arbejde inden for egne fagområder.

Intet incitament til fleksibilitet
Som jobrådgivere ved vi, at det kan være afgørende for at komme i job, at man søger arbejde uden for ens fagområde. Derfor er det vigtigt, at den ledige møder neutrale rådgivere, som ene og alene har til formål at hjælpe den ledige i job. En forudsætning for at kunne gøre det er, at rådgiveren har en bred erfaring med hensyn til muligheder og behov på stillingsmarkedet og ikke kun en specifik brancheerfaring. Men A-kasserne har interesse i at fastholde den ledige inden for brancheområdet og bidrager ikke til, at den ledige søger mere bredt.

A-kasserne har absolut intet incitament til at sikre fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked. De har ikke et økonomisk ansvar for dagpengene og har ikke noget økonomisk incitament til at få de ledige i job.

Giv kommunerne det fulde ansvar
Kommunerne derimod har en større interesse i at få den ledige i job på grund af økonomiske interesser, hvor de sparer på den offentlige forsørgelse og øger skatteindtægter.

Hvis Danmark skal lykkes med en målrettet arbejdsmarkedsindsats er det vigtigt, at aktøren har et klart incitament til at få den ledige i arbejde. Det handler om at få ledige i job. Derfor støtter Jobrådgivernes Brancheforening, at kommunerne får det fulde ansvar for beskæftigelsesindsatsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Borre Larsen

Fhv. direktør, Jobrådgivernes Brancheforening, konsulent, Borre Consult
cand.mag. i fransk (Aarhus Uni.), HD (Handelshøjskolen i Århus)

0:000:00