Eksperter om blå job-pisk til indvandrere: Hårdt og ineffektivt

YDELSER: Blå blok vil presse indvandrere i arbejde ved at skære i de offentlige ydelser. Effekten er imidlertid minimal, og man risikerer at ramme de svage hårdt, vurderer forskere. Enhedslisten kalder forslaget for ”dæmonisering” af indvandrere.

"Jo mere, man skærer på ydelsessiden, jo større problemer kan man få med ulighed og fattigdom," lyder vurderingen fra professor Flemming Larsen, efter blå blok har foreslået at skære i de offentlige ydelser til indvandrere. 
"Jo mere, man skærer på ydelsessiden, jo større problemer kan man få med ulighed og fattigdom," lyder vurderingen fra professor Flemming Larsen, efter blå blok har foreslået at skære i de offentlige ydelser til indvandrere. Foto: colourbox
Tyson W. Lyall

Vi har en aktiv beskæftigelsesindsats med jobkonsulenter, mentorordninger, uddannelsesvejledning etc. Der er masser af gulerod og støtte i systemet. Men vi må også bare sande, at det skal gøre en forskel for pengepungen, om man er i arbejde eller ej. Opgaven er så, at alle andre ting end pisken også skal fungere

Charlotte Dyremose (K)
Arbejdsmarkedsordfører
Fakta
Forhistorien kort om starthjælpen:
I 2002 indførte VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti den såkaldte starthjælp. Formålet var at øge det økonomiske incitament til at tage et arbejde.

Lovændringen var rettet mod indvandrere og flygtninge, sådan at det med starthjælpen blev muligt at nedsætte introduktionsydelsen til nye flygtninge, da den efter 1. juli 2002 blev sat på niveau med starthjælpen. 

Med lovændringen kunne personer, der var ankommet til Danmark efter 1. juli 2002 først modtage kontanthjælp, når de havde opholdt sig i landet i mindst syv af de seneste otte år og havde haft ordinær beskæftigelse svarerende til 2,5 års fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste otte år.

Starthjælpen lød i 2012 for enlige over 25 år på i alt 6.472 kroner.I december 2011 blev starthjælpen under den daværende S-SF-R-regeringen afskaffet i Folketinget.

”Vi er stolte af, at vi i dag vedtager at afskaffe de lave sociale ydelser, som ikke i tilstrækkelig har skaffet mennesker i arbejde, men derimod skabt et fattigdomsproblem i Danmark,” sagde den daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ved den lejlighed.

Alt for få indvandrere er i beskæftigelse, og det har VKO en løsning på: De offentlige ydelser til indvandrere skal skæres ned. 

Øvelsen er ikke ny, og blev blandt andet praktiseret under den daværende VK-regering med indførelsen af starthjælpen i 2002. Det betyder imidlertid ikke, at det er nogen effektiv løsning, forklarer to arbejdsmarkedsforskere uafhængigt af hinanden til Altinget. Ikke nok med, at den økonomiske pisk har begrænset effekt, så risikerer man nemlig også at ramme de svageste særligt hårdt.

Sådan lyder det blandt andet fra Flemming Larsen, der er professor med særlige opgaver ved Aalborg Universitet. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00