EL: Stram op på arbejdsmiljøet

REPLIK: En systematisk og forebyggende indsats skal sætte en stopper for det dårlige arbejdsmiljø, der koster både liv og skattekroner. Det skriver Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl og præsenterer en række af tiltag.

Af Christian Juhl
Arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten

Et bedre arbejdsmiljø kræver et stærkere Arbejdstilsyn. Det koster penge, og derfor nytter det ikke med svingende, midlertidige bevillinger, siger 3F’s arbejdsmiljøpolitiske chef Ulla Sørensen til Altinget 24. juni 2015.

Ulla Sørensen fra 3F har ret i, at et bedre arbejdsmiljø kræver et stærkt Arbejdstilsyn. 

Det kræver en bedre bemanding i form af faste stillinger, i modsætning til de sidste mange års kortere projektansættelser. Desuden skal Arbejdstilsynets have flere sanktionsmuligheder over for virksomheder, der ikke kan eller vil sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

Men der skal mere til for at forhindre, at 40.000 danskere årligt udsættes for alvorlige ulykker, og at 20.000 hvert år påføres erhvervssygdomme. 

Enhedslisten foreslår, at:

 • Alle ansatte skal kunne vælge en arbejdsmiljørepræsentant. 
 • Arbejdsmiljørepræsentanter skal have bedre uddannelse, bedre beskyttelse mod afskedigelse og ret til at gribe direkte ind, når kollegernes helbred er truet.
 • Fagforeningen skal have adgang til virksomhederne og besigtige arbejdsmiljøforholdene.
 • Arbejdsmiljørådgivning skal genindføres, og alle jobområder skal være omfattet af rådgivning.
 • Der skal være arbejdsmiljøkrav i alle udbud, herunder kædeansvar.
 • Det psykiske arbejdsmiljø, herunder stress, skal kunne forfølges på samme måde som giftige kemikalier eller ulovlige stilladser.
 • Arbejdsmiljøloven skal strammes betydeligt op, således at arbejdsgivere mister retten til at drive virksomhed, hvis de ikke overholder loven. Direktører og arbejdsledere, som bryder loven, skal kunne fratages deres ret til at udøve ledelse.
 • Langt flere arbejdsskader skal anerkendes – især psykiske arbejdsskader.
 • Dereguleringen fra EU af lovgivningen på arbejdsmiljøområdet skal bekæmpes.

Det positive ved at investere i et bedre arbejdsmiljø er, at pengene kommer hurtigt igen i form af sparede udgifter til sygedagpenge og sygehusudgifter. 

Det koster i dag samfundet mere end 64 milliarder kroner om året at have et dårligt arbejdsmiljø i sygefravær, tabt produktion, medicin og sygehusudgifter. 

Oveni kommer den menneskelige smerte. En meget stor andel af dette beløb kan spares gennem en systematisk forebyggende indsats.

Forrige artikel Horesta: Uden udenlandsk arbejdskraft kollapser vores branche Horesta: Uden udenlandsk arbejdskraft kollapser vores branche Næste artikel EL: Det skal arbejdes væk EL: Det skal arbejdes væk
 • Anmeld

  Jacob Munk

  Arbejdsmiljøet i de mange små virksomheder

  Der er desværre ikke noget, der tyder på, at mere tilsyn og flere bøder giver færre arbejdsmiljøskader.
  Hvis vi virkelig vil gøre noget for arbejdsmiljøet, så skal de mange små virksomheder have bedre støtte til at lede og planlægge arbejdet. Her ligger mulighederne for en dobbelt gevinst, fordi både sundhed og produktivitet vil kunne øges.