Debat

Fagbevægelsen: Rigtigt at prioritere rammebetingelser og beskæftigelse i ny udviklingspolitisk strategi

Fortsat udvikling af arbejdsmarkedet er langsigtet udvikling, som både kommer udviklingslandene og os selv til gode, skriver Bente Sorgenfrey, der er formand for Ulandssekretariatet, oven på sommerens aftale om en ny udviklingspolitisk strategi.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Bente Sorgenfrey
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tak til et bredt flertal i Folketinget for Danmarks nye udviklingsstrategi.

Det er både rigtigt og vigtigt, at rammebetingelser og beskæftigelse er prioriteret i strategien. Det er med til at skabe vækst og beskæftigelse og bekæmpe fattigdom og ulighed.

Og det skal blandt andet ske ved at skabe håb og muligheder for mennesker ved at fremme økonomisk og social tryghed og udvikling, for nu at citere fra selve strategien.

Læs også

Det handler om bedre rammebetingelser for blandt andet den private sektor til at skabe bæredygtig økonomisk vækst med ordentlige jobs, og her er det glædeligt, at strategien nævner støtte til arbejdsmarkedets parter. Stærke organisationer hos både fagbevægelse og arbejdsgivere, og ikke mindst samarbejde mellem disse, er uhyre vigtige ikke kun for vækst og beskæftigelse, men også i formuleringen af forbedrede rammebetingelser.

Helt centralt er selvfølgelig lovgivning, rettigheder og overenskomster for selve arbejdsmarkedet, som kan være med til at forbedre den enkelte arbejdstagers levevilkår. Lige så vigtigt er uddannelse, opkvalificering og sundhed. Og sociale sikkerhedsnet, som strategien nu specifikt nævner, hvilket er virkelig positivt.

Slå tonen an i DAPP og naboskabsprogram

Skulle man være i tvivl om, hvor betydningsfuldt ovenstående er for menneskers lykke og samfunds udvikling, kan man blot tænke på covid-19-pandemien, som strategien naturligvis også forholder sig til. Den har i den grad demonstreret – med både positive og negative eksempler verden rundt – hvor vigtige netop rammebetingelser, rettigheder, sociale sikkerhedsnet og en velfungerende offentlig sektor, samt to- og trepartsforhandlinger er for et samfund.

Fagbevægelsen i Danmark har, gennem Ulandssekretariatet, arbejdet målrettet på disse områder, blandt andet i samarbejde med arbejdsgiverne i DI. Det har givet resultater. I for eksempel Rwanda og Burundi, er arbejdsmarkedslovgivningen blevet forbedret, i Tanzania er der tiltag for bedre faglige uddannelser, og i Uganda har arbejdstagere og arbejdsgivere dannet fælles front for at få regeringen til at rykke på minimumsløn og sociale ydelser.

Det skal vi have mere af – ikke mindst, når man tænker på alle de unge på for eksempel det afrikanske kontinent, som der bliver flere og flere af – og som også fortjener uddannelse, et job, de kan leve af (og ikke dør af) og social tryghed for dem og deres kommende børn.

Derfor er det godt, at strategien ikke kun nævner rammebetingelser, men også lægger op til flere investeringer, blandt andet gennem Investeringsfonden for Udviklingslande.

Jeg håber, at nogle af de gode takter i den nye udviklingspolitiske strategi også slår tonen an i det dansk-arabiske partnerskabsprogram og naboskabsprogrammet for EU’s naboer mod øst i blandt andet Ukraine og Georgien, hvor der lægges vægt på for eksempel jobskabelse. Fortsat udvikling af arbejdsmarkedet er langsigtet udvikling, som både kommer udviklingslandene og os selv til gode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

0:000:00