FH til borgmester: Aktivering skal foregå som et individuelt jobintegrationsforløb

Beskæftigelses- og integrationsborgmester bør opgive nytteindsatser og i stedet tilrettelægge ét samlet forløb med integration og opkvalificering for reelt at bygge bro til arbejdsmarkedet, skriver Ejner K. Holst.

Placeholder image
Hvis ledige udlændinge er kvalificerede til nyttejobs børe de ansættes frem for at overtage jobs fra medarbejdere på almindelige vilkår, mener FH’s næstformand Ejner K. Holst. Foto: Fagbevægelsens Hovedorganisation
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er noget af en selvmodsigelse, som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), roder sig ud i i sit indlæg 10. oktober.

Under overskriften 'Regeringen skal turde tage opgøret med fagforeningerne for at få nytteindsatsen til at virke' får hun både sagt, at ledige udlændinge ikke må tage ordinære jobs, samtidig med at hun foreslår, at disse ledige skal overtage helt konkrete, ordinære stillinger i kommunerne.

Så hvad mener du egentlig, Lonning-Skovgaard?

Ansæt frem for at fortrænge ordinære jobs

Vi kan godt blive enige om, at det giver god mening, at ledige udlændinge på kontanthjælp skal arbejde 37 timer om ugen for deres ydelse.

Det vil helt klart fremme deres tilknytning til det danske arbejdsmarked og hermed bane vejen for et ordinært job. Så langt så godt.

Danskundervisning, reel opkvalificering og virksomhedsrettet indsats skal kombineres i ét samlet forløb med fokus på, at den ledige skal være bedre rustet til at få et job efter forløbet

Ejner K. Holst, næstformand, FH

Men vi kan selvfølgelig ikke have, at udenlandske kontanthjælpsmodtagere går ind og overtager jobs, der i dag varetages af medarbejdere på helt almindelige vilkår i kommunerne.

Det er desværre præcis dét, som borgmesteren gør, når hun henviser til opgaver som at rydde op på gader og strande, vedligeholde legepladser i parker, institutioner og skoler eller ordne fællesarealer på plejehjem eller ved havnen. Det er i dag helt almindelige arbejdsopgaver, der i dag varetages af vores kolleger på overenskomstmæssige vilkår.

Så hvis ledige flygtninge og indvandrere kan varetage jobs med de opgaver, så ansæt dem dog i stedet. Ellers vil det bare bidrage til fortrængning af ordinært ansatte og unfair konkurrence.

Opkvalificér, aktivér og integrér

Jeg er helt klar over, at det er et stort dilemma for kommunerne at leve op til regeringens krav om 37 timers aktivering af udenlandske kontanthjælpsmodtagere.

For på den ene side må disse ledige naturligvis ikke fortrænge nuværende medarbejdere, og på den anden side må nyttejobbene ikke være meningsløse.

Vi mener i fagbevægelsen i stedet, at den 37 timers aktivering skal tilrettelægges som et individuelt jobintegrationsforløb. Danskundervisning, reel opkvalificering og virksomhedsrettet indsats skal kombineres i ét samlet forløb med fokus på, at den ledige skal være bedre rustet til at få et job efter forløbet, end vedkommende var før forløbet. Det vil samtidig bidrage til at skabe mere af den efterspurgte, kvalificerede arbejdskraft.

Det er slet ikke så svært, Lonning-Skovgaard. Især ikke, hvis du dropper forsøget på at blæse og have mel i munden samtidig.

Læs også

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser