Debat

Lonning-Skovgaard: Regeringen skal turde tage opgøret med fagforeningerne for at få nytteindsatsen til at virke

Et afgørende element i at få 37-timers aktivering og en styrket nytteindsats til at fungere er, at den socialdemokratiske regering har modet til at tage et nødvendigt opgør med fagforeningerne, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard.

"Vi skal tilbage til udgangspunktet: Alle der kan, skal ud at bidrage til fællesskabet og stå op om morgenen," skriver Cecilia Lonning-Skovgaard om integrationsindsatsen i hovedstaden. 
"Vi skal tilbage til udgangspunktet: Alle der kan, skal ud at bidrage til fællesskabet og stå op om morgenen," skriver Cecilia Lonning-Skovgaard om integrationsindsatsen i hovedstaden. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Cecilia Lonning-Skovgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er interessant, hvordan en debat på én gang kan være højaktuel og på samme tid antikvarisk.

Hvordan får vi flere ikkevestlige kvinder ind på arbejdsmarkedet i København?

Vi har haft debatten før og har den nu igen. Grundlæggende set fordi meget af det vi har prøvet tidligere karikeret sagt, har haft virkning som et par panodiler mod et brækket benet. 

Fakta

Temadebat: Flere ikkevestlige kvinder i arbejde

Regeringen har fremlagt en plan, som skal få flere ikkevestlige kvinder ind på arbejdsmarkedet. Her er blandt andet er krav om 37-timer arbejdspligt.

Men er det en god idé? Og hvilke andre knapper kan man dreje på i København Kommune for at komme udfordringen til livs?

Det har vi bedt en række politikere, forskere og aktører i det københavnske civilsamfund debattere.

Panelet er:

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Christopher Røhl Andersen (RV)
Astrid Aller (SF)
Thit Aaris-Høeg
Halima El Abassi
Henriette Laursen
Rasmus Brygger
Manal Jacob.

Bidrag til debatten kan sendes til [email protected] eller [email protected].

Vi er nødt til at erkende, at når cirka halvdelen af ikkevestlige kvinder ikke er i arbejde, så har vores integrationsindsatser de sidste 20 år grundlæggende set været forfejlede.

Der er mange nuancer, men vi har efterhånden skrevet flere notater om at få indvandrerkvinder i arbejde end reelle jobkontrakter. Derfor skal vi ikke kun justere retningen. Vi skal helt skifte kursen.

Alle skal bidrage

Her skal vi tilbage til udgangspunktet: Alle der kan, skal ud at bidrage til fællesskabet og stå op om morgenen.

Derfor er det også bizart, at Radikale i København afviser 37-timers aktivering. De vil hellere forsætte med nogle helhedsorienterede indsatser og lokalt forankret sprogundervisning.

Vi svigter kvinderne, hvis vi ikke tør gøre det, der skal til for at bringe dem ud af lejlighederne.

Men man kan desværre frygte, at regeringens mod slipper op, når de skal tage det opgør med fagforeningen, som ligger lige foran dem.  

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København

Derfor kan vi i Venstre også kun bakke op om, at socialdemokraterne har lyttet til vores ønsker om 37-timers aktivering af udlændinge. Mænd som kvinder.

Regeringen skal tage kampen op

Men man kan desværre frygte, at regeringens mod slipper op, når de skal tage det opgør med fagforeningen, som ligger lige foran dem.

For hvis udlændingene reelt skal arbejde 37 timer, så skal de også ud i den kommunale nytteindsats.

Men virkeligheden er, at lige nu må nyttejobs kun være et supplement til arbejde, der i forvejen udføres, eller job, der slet ikke udføres i forvejen. Samtidig skal der være et bestemt forhold mellem antallet af ordinært ansatte og ledige i nytteindsats

De meget detaljerede regler gør det svært for os som kommuner at finde opgaver, som samtidig er samfundsnyttige, ikke bliver løst i forvejen og ikke tager ”rigtige” job.

I min verden er det en skam, for mulighederne er uanede. Altså, hvorfor ikke lade nogen gå en tur med de gamle på et plejehjem?

Opgaver, som der ikke er tid til ellers.

Eller rydde op på gader og strande, vedligeholde legepladser i parker, institutioner og skoler eller ordne fællesarealer på plejehjem eller ved havnen?

Opgaver i København, som vi længe har haft lyst til at få omfattet af nytteindsatsen, men som har vist sig umuligt at realisere på grund af modstand fra fagbevægelsen.

Smidig nytteindsats

Vi skal som kommune selvfølgelig ikke bedrive konkurrenceforvridende indsats – og vi skal ikke fortrænge eksisterende jobs.

Men hvis den socialdemokratiske regering ville droppe parolerne og gøre nytteindsatsen mere smidig, så kunne den snildt rumme målgruppen af udlændinge.

Og hvis vi samtidig hos ikkevestlige kvinder får skabt en kultur, hvor det er en selvfølge at stå op om morgenen og bidrage til fællesskabet, så vinder vi alle sammen.

Vi kan godt fortsætte som hidtil. Men det vil være et historisk svigt af kvinderne.

Så lad os skifte kurs. Lad os få 37-timers aktivering og flere ud i nyttejob. Hvis altså regeringen har modet til at tage et nødvendigt opgør med fagforeningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00