Fire nedslag fra debatten med Løkke: Det ville partilederne have svar på

SPØRGETIME: Hovedtemaet for tirsdagens spørgetime blev finansieringen af regeringens ghettoudspil. Her gravede S, DF og SF blandt andet i betydningen af færre midler til renoveringer.

S, DF og SF krævede tirsdag i spørgetimen svar på, hvad regeringens foreslåede finansiering af ghettoudspillet vil få af konsekvenser for landets øvrige lejere og renoveringen af de almene boliger. 
S, DF og SF krævede tirsdag i spørgetimen svar på, hvad regeringens foreslåede finansiering af ghettoudspillet vil få af konsekvenser for landets øvrige lejere og renoveringen af de almene boliger. Foto: Ritzau/ Keld Navntofte
Toke Gade Crone Kristiansen

Lars Løkke Rasmussen (V) lagde traditionen tro ud med en kort redegørelse under tirsdagen spørgetime: ”Det går ret godt i Danmark,” sagde Løkke og kunne fortælle, at flere unge søger ind på en erhvervsuddannelse, som nye tal bekræfter.

Samtidig benyttede Løkke indledningen på spørgetimen til at løfte pegefingeren over for USA og Rusland i forhold til mordforsøget med russisk udviklede kemiske våben i Storbritannien og Trumps planlagte told på stål og aluminium, som statsministeren mener, at EU skal finde ”et balanceret modsvar til”.

Begge spørgsmål forventer statsministeren, bliver temaer på fredagens eurotopmøde i EU, hvor der skal diskuteres økonomi og Europas konkurrencekraft.

”Men der er jeg rejst hjem til tidlig weekend, fordi danskerne har besluttet, at vi ikke skal sidde med ved bordet,” sagde en ærgerlig Løkke, som senere i spørgetimen lagde op til en mere generel debat af EU-forbeholdene.

Vi har samlet fire nedslag fra debatten herunder.

1. Lejerne og ghettoudspillet
Efter Løkkes indledende bemærkninger blev det tid til spørgsmål fra salen, hvor Mette Frederiksen (S) ville tale om lejerne i den almene sektor, som hun mente, burde være højere på den politiske dagsorden for regeringen.

For hvorfor skal lejerne betale ”hele regningen for regeringens planer med de udsatte boligområder”, ville den Socialdemokratiste partiformand vide.

”Jeg ser det ikke som, at lejerne skal betale. Jeg ser det som, at vi står over for en årrække, hvor vi kan skrue ned for statens tilskud til den almene boligsektor, fordi nogle lån i sektoren er betalt ud,” forklarede Løkke.

Regeringen har afsat 21 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til regeringens ghettoudspil, ud af dem skal 12 milliarder øremærkes til de særligt udsatte almene boligområder. De øvrige 9 milliarder skal gå til de øvrige almene boligområder, hvilket efterlader mindre til renoveringer af de almene boliger end tidligere. 

Og renoveringerne i den almene sektor udgjorde det springende punkt for Mette Frederiksen, og hun var bekymret for, hvilken betydning det ville få for lejerne i fremtiden. 

Løkke vedkender, at regeringen foreslår at bruge flere af de midler, som er øremærket til renoveringer i Landsbyggefonden, til de udsatte boligområder, men lader det være op til forhandlingerne af udspillet. 

”Hvis ikke man har viljen til at målrette så meget, som regeringen vil have, kan man jo gøre noget mindre,” sagde Løkke. 

Men Løkke fastslår, at der efter hans mening fortsat vil være en pæn portion midler tilbage til at renovere almene boliger for i Landsbyggefonden – og at der om året bruges omkring fire milliarder i ustøttede midler, som lejerne selv har sparet op.

Læs også

2. DF og SF støttede Mette Frederiksen
Også DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, ville have undersøgt betydningen af færre midler til renoveringer i den almene boligsektor som følge af ghettoudspillet og gjorde dermed fælles front med Socialdemokratiet.

Og Thulesen Dahl er i tvivl om, hvorvidt regeringens forslag er, som det burde være. 

”Regeringen ønsker at tage penge fra Landsbyggefonden for at betale nogle andre regninger. Det skal vi gå i dybden med og finde ud af om er rigtigt set,” sagde Kristian Thulesen Dahl og lægger pres på regeringens finansiering af ghettoudspillet. 

Også Pia Olsen Dyhr (SF) ville tale om ghettoudspil og renoveringer i lighed med Socialdemokratiet. 

”Jeg vil da godt komplimentere partierne på den side af dansk politik for at have fundet noget at være enige om,” sagde Løkke og havde ikke yderligere at tilføje til de kommentarer, som han havde givet til Mette Frederiksen og Thulesen Dahl tidligere i spørgetimen.  

Pia Olsen Dyhr var dog ikke sen til at påpege, at det ikke er underligt, at de røde partier står sammen om den dagsorden.

”Jeg tror ikke, at det er overraskende, at SF og S står sammen om det her. Vi kæmper for lejerne, mens i kæmper for ejerne,” sagde Pia Olsen Dyhr. 

Den præmis anerkendte statsministeren ikke.

”Jeg forstår ikke den der mærkelige firkantede opdeling, om hvem der er for lejerne og ejerne. Jeg tror, hele første række her bor til leje,” sagde Løkke og pegede ned på sine ministre.  

3. Ingen svar på OK18
Pernille Skipper (EL) ville diskutere den danske model og det offentlige arbejdsmarked i forbindelse med tilspidsede overenskomstforhandlinger.

Ifølge Skipper adskiller modellen på det private arbejdsmarked sig fra det offentlige, og Enhedslisten efterspurgte en melding på, om muligheden for et indgreb har været diskuteret internt i regeringen.

Løkke gjorde det klart, at han ikke havde i sinde at sige noget som helst om overenskomstforhandlingerne, da det kunne have indflydelse på forhandlingerne.

4. ... og heller ingen svar på DR
Radikales Morten Østergaard ville derimod tale om medier, og efter en længere indledning om fake news og behovet for stærke public service-medier ville den radikale partileder have svar på:

”Hvad er det, man har set sig sur på i DR, når man vil skære institutionen med 20 procent?” spurgte Morten Østergaard.

Svaret fra statsministeren var, at DR fortsat vil have et budget på over tre milliarder kroner, og at senere forhandlinger vil afgøre, hvad der skal være i den økonomiske ramme.

”Jeg er overrasket over den her tilgang fra en radikal,” sagde Løkke og spurgte Morten Østergaard, ”hvorfor så ikke seks milliarder, hvorfor er det lige nøjagtig den ramme, der er i dag, der passer?”

Alternativet stillede ikke spørgsmål til statsministeren i tirsdagens udgave af spørgetimen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00