Debat

Horesta: Lærere skal have redskaber til at bekæmpe seksuel chikane og krænkende adfærd

Problemerne med seksuel chikane findes ikke kun på arbejdspladsen, men også uddannelsesinstitutionen. Derfor foreslår Horesta, at underviserne på gastronom-, tjener- og receptionistuddannelsen får undervisning i, hvordan de håndterer situationer med for eksempel grænseoverskridende adfærd, skriver Pia Svane.

Underviserne på gastronom-, tjener- og receptionistuddannelsen skal have undervisning i at håndtere grænseoverskridende situationer, skriver Pia Svane.
Underviserne på gastronom-, tjener- og receptionistuddannelsen skal have undervisning i at håndtere grænseoverskridende situationer, skriver Pia Svane.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Pia Svane
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Institut for Menneskerettigheder har netop offentliggjort en ny rapport, som afdækker omfanget af uønsket seksuel opmærksom blandt eleverne på erhvervsskolerne. Tallene tager afsæt i erhvervsskolernes trivselsmåling foretaget i 2022.

Indenfor hovedområdet ”Fødevarer, jordbrug og oplevelser”, som blandt andet dækker over uddannelserne til gastronom, tjener og receptionist, har hver fjerde kvinde og hver sjette mand oplevet uønsket seksuel opmærksomhed på skolen.

Vi er nødt til at gøre mere for at sikre, at vores elever, skoler og lærepladser klædes bedre på til at understøtte og sikre et ordentligt arbejdsmiljø på både virksomhederne og skolerne

Pia Svane
Projekt- og uddannelseschef, Horesta

Det vidner om, at problemerne med seksuel chikane og krænkende adfærd ikke kun er en udfordring på arbejdspladsen, men også på uddannelsesinstitutionerne og i vores samfund generelt. Det skal vi tage seriøst. Meget seriøst.

Ny AMU-uddannelse skal sikre trygge rammer

I Horesta arbejder vi intenst på at udvikle en arbejdspladskultur i hotel-, restaurant- og turisterhvervet, hvor man målrettet modarbejder al form for seksuel chikane og krænkende adfærd. Uanset om det sker internt på arbejdspladsen eller udøves af gæster. Og det samme bør selvfølgelig gælde for vores uddannelser.

Derfor vi også nødt til at gøre endnu mere for at sikre, at vores elever, skoler og lærepladser klædes endnu bedre på til at understøtte og sikre et ordentligt arbejdsmiljø på både virksomhederne og skolerne.

Over for lærepladsvirksomhederne har vi i Horesta via vores faglige udvalg iværksat flere initiativer.

I oktober sidste år lancerede vi blandt andet vores nye AMU-uddannelse ”JA TAK til elever” målrettet de oplæringsansvarlige i virksomhederne. Uddannelsen har netop fokus på at sikre en god dialog og trygge oplæringsforhold for vores elever, og på nuværende tidspunkt har knap 100 oplæringsansvarlige gennemført eller tilmeldt sig uddannelsen. 

Læs også

Ligeså har vi indarbejdet læring om seksuel chikane og krænkende adfærd direkte i uddannelsernes pensum, således at vi også sikrer, at eleverne klædes ordentlig på.

Chikane og krænkende adfærd skal fældes ved roden

De nye tal vidner dog om, at vi ikke kan nøjes med at have fokus på virksomhederne og eleverne. Vi er nødt til også at have fokus på det undervisningsmiljø, som er på skolerne.

Vi har et ansvar for at klæde vores undervisere bedre på til at kunne håndteret og tackle dårligt arbejdsmiljø i undervisningslokale

Pia Svane
Projekt- og uddannelseschef, Horesta

Institut for Menneskerettigheder kommer med nogle helt konkrete anbefalinger i forhold til rådgivning på skolerne og udvidet pligt i undervisningsmiljøloven. Alle disse forslag kan Horesta støtte.

Men vi har også et ansvar for at klæde vores undervisere bedre på til at kunne håndteret og tackle dårligt arbejdsmiljø i undervisningslokalet. Her kunne vi med fordel sikre, at underviserne indenfor gastronom-, tjener- og receptionistuddannelsen får mulighed for at gennemgå det samme kursus, som de oplæringsansvarlige.

På samme måde vil det være oplagt at inkorporere undervisningsmiljøet som en del af diplomuddannelsen erhvervspædagogik, som rigtig mange erhvervsskolelærere i forvejen tager.

Seksuel chikane og krænkende adfærd skal fældes ved roden. Lad os i fællesskab gøre alt, hvad vi kan for at sikre de bedst mulige rammer om fremtidens arbejdskraft i hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Svane

Uddannelses- og projektchef, HORESTA
Master of Public Governance (Copenhagen Business School 2019)

0:000:00