LA: Udgifter til førtidspension skal følge kommuner

REFORM: Kommuner skal ikke slippe for at betale udgifterne til førtidspensionister, der flytter fra kommunen, mener Liberal Alliance, der vil sætte ydeligere fokus på refusion under forhandlingerne om reformen af førtidspension og fleksjob. V og K vil se regeringens 2020-plan, før de tilslutter sig en aftale.
Joachim B. Olsen (LA) vil sætte øget fokus på refusionsområdet i forhandlingerne om den kommende reform af førtidspension og fleksjob.
Joachim B. Olsen (LA) vil sætte øget fokus på refusionsområdet i forhandlingerne om den kommende reform af førtidspension og fleksjob.
Kasper Frandsen

Nogle kommuner spekulerer i kassetænkning, fordi det i nogle tilfælde kan betale sig at sætte folk på førtidspension frem for at aktivere dem. Derfor ønsker vi at belyse, om ikke vil være hensigtsmæssigt, at kommuner, der tildeler førtidspensioner, ikke også beholder udgifterne hertil til evig tid, selvom folk flytter fra kommunen.

Joachim B. Olsen (LA)
Arbejdsmarkedsordfører
Fakta

Regeringens reformudspil af førtidspensionen og fleksjobordningen:

- Regeringen vil afsætte 1,4 milliarder kroner til ressourceforløb, der skal hjælpe svage unge i arbejde frem for førtidspension
- Kommunerne forpligtes til at oprette såkaldte rehabiliteringsteam, hvor sagsbehandlere inden for social-, sundheds-, beskæftigelses- og uddannelsesområdet skal koordinere indsatsen for den enkelte borger
- Personer under 40 år skal i fremtiden som udgangspunkt ikke tildeles førtidspension
- Hovedparten af reformen finansieres gennem en barbering af det offentlige tilskud til fleksjob. Det kommer til at gælde for nye fleksjob og folk i eksisterende fleksjob, hvis de skifter job


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Hvorfor slipper kommuner for at betale udgifterne til en førtidspensionist, der flytter til en ny kommune?

Det spørgsmål vil Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, trække ind i forhandlingerne om den kommende reform af førtidspension og
fleksjobordningen, der er i fuld gang.

Han vil have det undersøgt, om refusionsområdet har den rigtige struktur, fordi han mener, at "der er stor forskel på de forskellige kommuners villighed og gavmildhed til at uddele førtidspensioner."

"Nogle kommuner spekulerer i kassetænkning, fordi det i nogle tilfælde kan betale sig at sætte folk på førtidspension frem for at aktivere dem. Derfor ønsker vi at belyse, om ikke det vil være hensigtsmæssigt, at kommuner, der tildeler førtidspensioner, ikke også beholder udgifterne hertil til evig tid, selvom folk skifter kommune," siger han og betegner "de såkaldte sociale flygtninge" som en stor økonomisk belastning for nogle kommuner.

Også De Konservative og De Radikale er enige om, at dilemmaet er vigtigt for hele førtidspensionsområdet.

"Vi er enige i, at kommuner ikke skal tildele førtidspensioner til nogle, der bare lige kommer forbi og så smutter igen. Det er noget, vi skal tage stilling til. Men heldigvis bliver det langt sværere overhovedet at tildele førtidspension," siger De Konservatives politiske ordfører, Benedikte Kiær.

Nok ikke i denne omgang
De Radikale har selv tidligere været fortaler for at forlænge den periode, som en kommune er økonomisk ansvarlig for førtidspensionisten.

"Det er jo en vigtig del af det samlede førtidspensionsområde. Jeg tror ikke, man skal gøre den evig, men man kan måske justere den i forhold til incitamentsstrukturen, så kommunerne ikke spekulerer i, at førtidspensionisten flytter videre," siger Liv Holm Andersen, der er fungerende socialordfører, og fortsætter:

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00