Magistrene: Borgmester skal stoppe jagten på arbejdsløse akademikere

DEBAT: Københavns beskæftigelsesborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), slynger om sig med ord som "luddovne", når hun beskriver arbejdsløse akademikere. Men det har ingen hold i virkeligheden, skriver Per Clausen.

Placeholder image
Den pressevenlige retorik fik lige en ekstra tand, skriver Per Clausen om Cecilia Lonning-Skovgaards (V) brug af ordet "luddovne". Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Clausen
Formand for Magistrenes A-kasse

Efter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) 8. november havde gentaget Mette Frederiksens (S) 7,5 år gamle udtalelse om, at arbejdsløse akademikere skulle tage et job i Netto, så Københavns beskæftigelsesborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), sit snit til at generobre førertrøjen i kampen mod arbejdsløse akademikere og deres a-kasser. 

Den pressevenlige retorik fik lige en ekstra tand.

De arbejdsløse akademikere var nu "luddovne", og kommunens realistiske og samfundsansvarlige jobcentre kæmpede en ulige kamp mod a-kasserne, der optimerer deres kundebase ved at støtte de arbejdsløse medlemmer i, at de er "tiltænkt noget større" og ved at "være søde og rare og invitere på spændende gå-hjem-møder" – stedet burde a-kasserne uddele sanktioner, kunne man forstå.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Borgmesteren fejlinformerer
Cecilia Lonning-Skovgaard har sat helt nye standarder for, hvad medier tillader politikere at slippe af sted med.

Hver gang, hun har sagt noget, har det været forkert, og så har hun bare skyndt sig at sige noget nyt – der også har været forkert. 

Hver gang hun har sagt noget, har det været forkert, og så har hun bare skyndt sig at sige noget nyt – der også har været forkert.  

Per Clausen, Formand for Magistrenes A-kasse

Vi rekapitulerer lige. Først sagde borgmesteren, at de ledige akademikere ikke søger bredt. Forkert.

Det gør de i ekstremt høj grad. En dugfrisk medlemsundersøgelse fra Magistrenes a-kasse viser, at kun 7 procent af a-kassens arbejdsløse medlemmer alene søger akademisk arbejde.

Så sagde hun, at de i hvert fald først gør det sent i ledighedsperioden. Forkert.

De gør de lige fra starten – viser samme undersøgelse. Ni af ti søger andet end akademisk arbejde allerede i de første seks måneder af deres ledighed. 

Vi sanktionerer, som vi skal
Så sagde borgmesteren live i Deadline på DR2, at a-kassen – på baggrund af kommunens indberetninger – ikke sanktionerer medlemmerne nok. Forkert.

Vi sanktionerer præcis, som vi skal ifølge lovgivningen. Ellers blev vi lukket.

Indberetningerne handler i øvrigt hovedsageligt om procesfejl fra kommunens eller medlemmets side og ikke om for smal jobsøgning, som borgmesteren giver udtryk for.

Selv i de kun 4 procent af indberetningerne, altså tre sager, hvor der fra august til oktober var tvivl om medlemmets jobsøgning, viste det sig, at medlemmet blot ikke havde registreret sin jobsøgning korrekt. 

Hvordan de fakta kan få borgmesteren til at tale om, at de unge ikke lever op til samfundskontrakten, eller at vi i MA ikke sanktionerer, når vi skal, er mig en gåde.

Læs også

Hvor har hun tallene fra?
De seneste udfald fra borgmesteren er gået på, at de arbejdsløse kun søger job 38 minutter væk fra deres bopæl.

Vi ved ikke, hvor hun har de data fra.

Vi kan ikke ud fra den joblog, medlemmerne registrerer deres jobsøgning i – og som borgmesteren også har adgang til – se valide data om rejsetid, men vi kan konstatere, at over 25 procent af de søgte stillinger er over 50 kilometer fra bopælen.

Det er fastsat praksis fra tilsynsmyndighedernes side, at de ledige hele tiden skal have såkaldt progression i jobsøgningen, og det vil typisk indebære, at de skal søge stadigt bredere fagligt og/eller geografisk.

Men reglerne siger ikke, at man skal søge et job, der ligger flere timer væk for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

De siger blot, at man skal kunne overtage arbejde med flere timers daglig transport.

Lad være med at skamme arbejdsløse akademikere
Endelig siger borgmesteren, at de ledige akademikere søger for få job om ugen.

Det har hun ret til at synes, men som a-kasse hverken kan eller vil vi tvinge vores medlemmer til at søge flere job, end lovgivningen kræver.

Det turde sige sig selv, ligesom borgmesteren bør vide, at en effektiv jobjagt på et klemt akademisk arbejdsmarked ikke er overstået med et klik med musen. Det fordrer tidskrævende networking, research og opfølgning.

I stedet for at slå en åben dør ind og skamme på arbejdsløse akademikere, der forlængst har forstået beskeden om, at verden er anderledes nu, end da ministeren og borgmesteren blev færdige med deres uddannelser, så vil jeg i al stilfærdighed opfordre minister og borgmester til at tale med os og de andre a-kasser om, hvordan vi sammen nedbryder barriererne på arbejdsmarkedet.

Eller hvis det bliver for jordnært, at de kaster sig over at få luget ud i det morads af en dagpengejungle, som tager tid, energi og selvtillid fra de arbejdsløse akademikere.

Lad dem bruge alle deres kræfter på det, de ønsker sig allermest: et job.

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Per Clausen

Rådmand (EL), Klima og Miljø, Aalborg Kommune, medlem, KL, formand, Magistrenes A-kasse, formand for Aalborg Forsyning, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)
Se alle personer

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser