Debat

Magistrene: Corona kan blive et gennembrud for selvstændige og freelanceres rettigheder

DEBAT: 30 procent af de beskæftigede i Danmark dækkes ikke af det traditionelle sikkerhedsnet. Det skal de gode erfaringer fra coronakrisens hjælpepakker lave om på, skriver Helle Idland. 

Hjælpepakkerne har været et gennembrud for erkendelsen af, at arbejdsmarkedet består af mange forskellige typer jobs, skriver Helle Idland. 
Hjælpepakkerne har været et gennembrud for erkendelsen af, at arbejdsmarkedet består af mange forskellige typer jobs, skriver Helle Idland. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Idland, formand for selvstændige og freelancere i Dansk Magisterforening

Coronakrisen har blotlagt mange facetter af det danske arbejdsmarked.

Det er kommet bag på mange, at ikke alle er sikret gennem det almindelige sikkerhedsnet – skabt til en mere klassisk lønmodtager og ikke de skiftende og sammensatte beskæftigelsesformer, som er hverdagen for omkring 30 procent af de beskæftigede i Danmark. Det er næsten misvisende fortsat at betegne dem som ‘atypiske’. 

Folketinget og arbejdsmarkedets parter forsøgte med en række hjælpepakker at afbøde de økonomiske konsekvenser af corona-krisen for lønmodtagere og arbejdsgivere – og også de atypisk beskæftigede fik en række hjælpepakker målrettet selvstændige virksomheder, freelancere, honorarlønnede samt kombinatører.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Gennembrug i hjælpepakkerne
Specielt kombinatør-pakken ramte desværre ikke skiven helt, og det bør der fortsat rettes op på. Men i arbejdet med hjælpepakkerne kom der trods alt endelig en fælles tværpolitisk erkendelse af, at arbejdsmarkedet består af mange forskellige typer jobs, beskæftigelse og arbejdspladser.

Det er et gennembrud, der skal bruges til at lovgivningen også uden for coronatider indrettes, så det passer til den enkeltes vilkår.

Jeg håber nu, at Folketinget vil bruge erfaringerne fra corona til at rydde op de mange steder, hvor atypiske er blevet overset - for eksempel efteruddannelse, barsel og sygedagpenge

Helle Idland
Formand for selvstændige og freelancere i Dansk Magisterforening

Det har store konsekvenser for mange mennesker, når meget lovgivning fortsat alene tager udgangspunkt i det klassiske arbejdsgiver/lønmodtagerforhold og ikke omfatter de ’atypiske’, som ikke mindst den teknologiske udvikling vil medføre mere af i fremtiden.

Vi risikerer dermed ikke at understøtte fremtidens arbejdsstyrke bedst muligt.

Brug erfaringerne fra corona
Desværre har politikerne ladet stå til i for mange år. Det har betydet, at der er markante huller i det ellers gode sikkerhedsnet, vi har på arbejdsmarkedet.

Der findes heldigvis eksempler på, at politikerne er lykkedes med at tage højde for de atypisk beskæftigede, og de kan tjene som inspiration.

I 2017 pressede vi i DM på for et nyt dagpengesystem for dem, der arbejder atypisk. Vi kaldte på en løsning for fremtidens arbejdsmarked, og politikerne lyttede til os og lovgav, så kombinatører også kunne blive omfattet af dagpengesystemet. Aftalen var ikke perfekt, men det var et skridt i den rigtige retning. 

Jeg håber nu, at Folketinget vil bruge erfaringerne fra corona til at rydde op de mange steder, hvor atypiske er blevet overset - for eksempel efteruddannelse, barsel og sygedagpenge. Her falder de atypisk beskæftigede stadig ofte ned gennem hullerne i sikkerhedsnettet.

Det skylder vi den store gruppe af mennesker, der bidrager til samfundet med deres fleksible arbejdskraft – før, under og efter corona.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00