Nu bliver det lettere for EU-borgere at få danske dagpenge

AFTALE: Borgere fra andre EU-lande vil fremover kunne få ret til danske dagpenge efter én måneds arbejde i Danmark. Det er konsekvensen af en ny aftale i EU. Dermed taber Danmark kampen for at fastholde en længere optjeningsperiode.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Et stort skridt for social beskyttelse af europæiske arbejdere, der bevæger sig over landegrænserne. Eller "rigtig trist" og "urimeligt".

Så forskellige er reaktionerne på den aftale, som tirsdag blev indgået mellem forhandlere fra Europa-Parlamentet, Ministerrådet og Europa-Kommissionen.

Med aftalen reviderer man reglerne om social sikring, blandt andet reglerne for, hvornår man kan få adgang til dagpenge i et andet EU-land. Og nu står det klart, at borgere fra andre EU-lande fremover vil få lettere adgang til dagpenge i Danmark, end de har i dag.

Den danske regering har ellers – med opbakning fra størstedelen af oppositionen – kæmpet hårdt for at fastholde den danske praksis, hvor man skal betale til en dansk a-kasse i tre måneder for at få ret til dagpenge. Fremover vil man kunne få dagpengeret efter én måned.

"Rigtig trist for vores dagpengesystem, og vejen for mere social dumping er nu åbnet," siger Folkebevægelsen mod EU's Rina Ronja Kari i en pressemeddelelse.

Troels Lund: Urimeligt
Også Enhedslistens spidskandidat til Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, er stærkt utilfreds.

"Det er helt uacceptabelt, at EU igen blander sig i reglerne for, hvem der skal have adgang til danske dagpenge," siger han i en pressemeddelelse.

Regeringen har endnu ikke udtalt sig om aftalen, men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kaldte det for nylig over for DR "urimeligt" at forkorte optjeningsperioden til én måned.

Med de nye regler vil arbejdstagere fra andre EU-lande få adgang til danske dagpenge efter én måneds opsparing i en dansk a-kasse, hvis man mister sit arbejde.

Der vil dog forsat være krav om, at arbejdstageren har været arbejdsløshedsforsikret i mindst et år i hjemlandet før ankomsten til for eksempel Danmark.

Derudover vil borgere fra andre EU-lande fremover kunne tage de danske dagpenge med til udlandet i seks måneder, hvor grænsen i dag er tre måneder. Det vil sige, at en udenlandsk arbejdstager, som er på dagpenge i Danmark, vil kunne tage danske dagpenge med til et andet EU-land i et halvt år for at søge arbejde.

Kommissionen: Vi giver arbejderne social sikring
Den europæiske beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen, mener, at den samlede aftale sikrer "retfærdige" og "klare" regler.

"Jeg er især glad på vegne af vores mange vandrende borgere og arbejdere, for hvem disse moderniserede regler vil være et stort skridt frem for deres sociale sikring," siger hun i en pressemeddelelse fra Kommissionen.

Nikolaj Villumsen (EL) opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at rejse spørgsmålet på EU-topmødet torsdag og fredag i denne uge.

"De nye EU-regler åbner en ladeport for organiseret snyd med danske dagpenge. Vi har set utallige eksempler på, hvordan lyssky virksomheder i ly af EU-regler har udnyttet udenlandske arbejdere på det groveste. Nu får sådanne virksomheder et ekstra redskab, idet en måneds dagpenge giver ret til seks måneders dagpenge i et hjemland, hvor dagpengene i nogle tilfælde svarer til en dobbelt månedsløn eller mere," siger Villumsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00