Ombudsmanden går i kødet på Arbejdsskadestyrelsen

VENTETID: Ombudsmanden kritiserer Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider og tvivler på, at styrelsen kan få dem ned som ønsket. Beskæftigelsesministeren vil allerede i år se på et bedre system.

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, er usikker på Arbejdsskadestyrelsens planer for nedbringelse af sagsbehandlingstider.
Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, er usikker på Arbejdsskadestyrelsens planer for nedbringelse af sagsbehandlingstider.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Tyson W. Lyall

Sagsbehandlingstiden skal være rimelig, og jeg mener ikke, at det er rimeligt at skulle vente i gennemsnit over to år på at få at vide, om man får erstatning for en arbejdsskade

Jørgen Steen Sørensen
Folketingets Ombudsmand
Fakta
* I 2014 behandlede 247 sagsbehandlere i Arbejdsskadestyrelsen 58.967 arbejdsskadesager. 7 ud af 10 sager var en arbejdsskade, der blev anmeldt for første gang. 

* Styrelsen havde i 2014 med egne ord ”et lavere antal sagsbehandlende årsværk end nødvendigt”. Det skyldtes blandt andet en ”betydelig afgang” af erfarne sagsbehandlere.

* Der blev afsluttet 23 procent færre sager i 2014 end i 2013.

* Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid lå stabilt fra 2012 til 2014, hvorefter den steg markant igennem 2015.

* Styrelsens målsætning er, at sager om tilkendelse af erstatning for tab af erhvervsevne i gennemsnit skal afgøres inden for 21 måneder.

* I 2015 var ventetiden gennemsnitligt 26 måneder for denne type sager mod 18 måneder i 2014. 

Kilde: ask.dk, Arbejdsskadestyrelsens udtalelse til ombudsmanden af 20. januar 2016 og Arbejdsskadestatistikken 2014 (seneste offentliggjorte statistik – fra oktober 2015).

Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider stiger, og ombudsmanden har svært ved at se, hvordan styrelsens nuværende planer kan løse problemet.

Det er nemlig ”i et vist omfang usikkert”, om styrelsens planer for nedbringelse af sagsbehandlingstiderne er tilstrækkelig til, at den inden for ”en overskuelig tid” kan bringe sagerne ned til et tilfredsstillende niveau, skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en ny udtalelse om sagen.

Samtidig kritiserer ombudsmanden den nuværende sagsbehandlingstid, ligesom målet om at bringe den ned på 21 måneder for nye sager om tab af erhvervsevne får kritik.

Dokumentation

Baggrundshistorien:

Arbejdsskadesystemet grundlægges i 1898 og er i store træk bevaret uændret siden. Sigtet har hidtil primært ligget på erstatning og i mindre grad på fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet.

Kammeradvokaten gennemførte i sommeren 2014 en undersøgelse, der afslørede fejl i op til 25 procent af Arbejdsskadestyrelsens sager.

Derfor indførte styrelsen fra juli 2014 en række tiltag, som skulle forbedre kvaliteten af sagsbehandlingen. Herunder bl.a. to par øjne på alle afgørelser om erhvervsevnetab, bedre begrundelser og bedre grundlag for beregning af årsløn.

Det medførte efterfølgende en kraftig stigning i sagsbehandlingstiden.

Den tidligere regering nedsatte et ekspertudvalg under ledelse af Jørgen Søndergaard, som i december 2014 kom med 27 anbefalinger til et nyt og mere smidigt system, som i højere grad fastholder personer på arbejdsmarkedet efter en arbejdsskade.

Reformarbejdet blev imidlertid afbrudt af folketingsvalget i juni 2015. I sidste uge kom ombudsmanden så med en udtalelse om styrelsens sagsbehandlingstider.

Pr. 1. juli 2016 nedlægges Arbejdsskadestyrelsen endvidere, og opgaverne flyttes til den nye selvejende institution, drevet af ATP, som får navnet Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Aktiviteter og over 400 medarbejdere på området skal efter planen flyttes ud i landet til Vordingborg, Haderslev og Hillerød. 

I denne uge blev det, pga. mange medarbejderopsigelser, besluttet, at styrelsens kontor i København først lukkes per 1. januar 2019 – og ikke 1. januar 2017, som oprindelig planlagt.

Kilder: Arbejdsskadestyrelsen, dr.dk, Altinget: arbejdsmarked m.fl.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00