Ombudsmanden indskærper myndigheders forpligtelse til hurtige svar

KORT NYT: Myndighederne er forpligtede til at forklare, hvorfor en sag trækker ud, hvis man ikke har fået svar inden for ti dage på aktindsigt.

Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, understreger nu vigtigheden af, at myndigheder skal forklare, hvorfor svaret på aktindsigt trækker ud, hvis de ikke har givet svar til en borger eller en journalist inden for ti dage. Ifølge en regel i offentlighedsloven skal afgørelser om aktindsigt træffes hurtigt, fordi det kan være af stor betydning, at pressen eller andre interesserede får hurtig adgang.

Denne specificering kommer Ombudsmanden med i forbindelse med den såkaldte Burka-sag, hvor en journalist bad en arbejdsgruppe, som regeringen havde nedsat i forbindelse med sagen, om aktindsigt.

Journalisten ønskede bl.a. aktindsigt i en rapport fra Københavns Universitet om brug af ansigtsdækkende beklædningsgenstande som burka og niqab, som universitetet havde sendt til arbejdsgruppen. Ombudsmanden nåede frem til, at Burka-arbejdsgruppens underretninger til journalisten havde været for vage og upræcise.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00