Overblik: Her kan du fejre 1. maj digitalt

OVERBLIK: Fejringen af Arbejdernes Internationale Kampdag kommer ikke til at foregå på normal vis i år, da de store begivenheder er aflyst på grund af coronavirus. Til gengæld bliver dagen markeret med en række digitale arrangementer. Få overblikket her.

De store 1. maj-arrangementer er aflyst på grund af coronavirus. Derfor må arbejdere og fanebærere finde alternativer til at markere Arbejdernes Internationale Kampdag.
De store 1. maj-arrangementer er aflyst på grund af coronavirus. Derfor må arbejdere og fanebærere finde alternativer til at markere Arbejdernes Internationale Kampdag.Foto: Colourbox
Simon Egelund HansenMartine Seedorff Perregaard
Fakta
Mangler vi et arrangement, så skriv til os på enten [email protected] eller [email protected].

3F i Kastrup
3F i Kastrups 1. maj-arrangement kan følges digitalt. Talerne er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), MF Karsten Hønge (SF) og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper. Der vil være musikalsk underholdning af Leif og Bente. 
Tid: 08.00-09.30 
Tilgå arrangementet her.

3F's hovedkontor
Fra hovedkontoret i København fejrer 3F – for 130. gang i træk – 1. maj. Det foregår via 3F’s facebookside. Der vil være flere digitale programpunkter, herunder en videohilsen fra forbundsformanden og fotokonkurrence, hvor man kan indsende dokumentation af sin 1. maj-fejring derhjemme. 
Tid: 09.30-11.15 
Tilgå arrangementet her.

Fælles 1. maj med SF
SF'erne og deres ungdomsorganisation, SFU, fejrer virtuel 1. maj, hvor både den forhenværende formand Villy Søvndal og den nuværende formand, Pia Olsen Dyhr, taler, og der vil være afstandsbingo og tegnekonkurrence.
Tid: 09.00-16.30
Tilgå arrangementet her
 
Fagbevægelsens Hovedorganisation
Fagbevægelsens Hovedorganisation markerer også 1. maj – og det kommer ligeledes til at foregå digitalt. Blandt talerne er statsminister Mette Frederiksen (S), Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, SF's formand, Pia Olsen Dyhr, og LO-formand Lizette Risgaard, og de musikalske indslag leveres af blandt andre Pernille Rosendahl, Allan Olsen og Magtens Korridorer. 
Tid: 10.00-11.30 
Tilgå arrangementet her.
 
Oxfam Ibis
Oxfam Ibis holder online 1. maj for international solidaritet. Talerne er udviklingsminister Rasmus Prehn (S), direktør for UNAIDS Winnie Byanyima og globaliseringsekspert Vandana Shiva. 
Tid: 14.00-15.00 
Tilgå arrangementet her.
 
Frit Forum
Frit Forum holder 1. maj på Zoom. Blandt talerne er Tommy Ahlers (V), der holder revsetale, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) og MF Jens Joel (S). 
Tid: 14.00-16.00 
Tilgå arrangementet her.
 
Fagbevægelsens Ungdom
Fagbevægelsens Ungdom – elever, lærlinge og studerende – samles digitalt og synger fra Arbejdersangbogen på 1. maj. 
Tid: 16.00-16.30 
Tilgå arrangementet her.

De politiske partier
Partierne er hovedsageligt repræsenteret ved de politikere, der taler online ved en række af de andre 1. maj-arrangementer. En del politikere vil dog være aktive i løbet af dagen på sociale platforme med online skåltaler og livestreams på deres personlige sider.

Dokumentation

Om 1. maj

Da den 2. Internationale blev stiftet på en kongres i Paris 1. maj 1889, blev det besluttet, at 1. maj fremover skulle være international kampdag for arbejdere i hele Europa. 

Året efter blev der for første gang afholdt Arbejdernes Internationale Kampdag i Danmark. Det foregik i Fælledparken, da det den gang var forbudt at demonstrere i gaderne. 

Fælledparken havde dog allerede inden en tæt tilknytning til arbejderbevægelsen, ikke mindst på grund af Slaget på Fælleden, der blev udkæmpet mellem arbejdere og politi 5. maj 1872, da arbejderbevægelsens leder, Louis Pio, havde indkaldt til møde i Fælledparken.

Kilde: Aarhus Universitet – Danmarkshistorien.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00