Debat

Pensionsdirektør: JobReform 2 skal løse pensionsproblem

DEBAT: For mange danskere kan det ikke betale sig at spare pension op i en tiårig periode kort før folkepensionen. Politikerne bliver nødt til at finde en løsning med JobReform 2, skriver Torsten Fels, direktør i PenSam.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torsten Fels,
Administrerende direktør i PenSam.

Med regeringen og Dansk Folkepartis pensionsaftale fra juni kan det nu betale sig at spare op de sidste fem år inden folkepension.

Med aftalen blev indbetalingsloftet for en aldersopsparing ændret, så der i de sidste 5 år frem mod folkepension kan indbetales op til 50.000 kroner efter skat. Dermed er problemet løst i disse år for social- og sundhedsassistenten, portøren og alle andre med lave eller mellemhøje indkomster.

Men modregningen i offentlige ydelser som folkepension og ældrecheck betyder fortsat, at det for en almindelig social- og sundhedsassistent ikke kan betale sig at spare op til egen alderdom i perioden 5 til 15 år inden folkepensionen. Og dermed står politikerne på Christiansborg med en stor udfordring. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Tilliden til pensionssystemet står på spil
For man skal have tillid til, at det kan betale sig at spare op til egen alderdom. Det er grundlaget for pensionsopsparingen, og det er dermed grundlaget for den økonomiske holdbarhed for den enkelte og for samfundet under ét.

Derfor er det ikke uden betydning, hvilken løsning aftaleparterne finder. Og det er ikke ligegyldigt, hvor overbevisende der kan argumenteres for sagen. Hvorfor skulle social- og sundhedsassistenten ellers ønske at indbetale til det system?

Kan en aftale ikke løse den udfordring tilpas overbevisende, så skal der syes endnu en lap på kludetæppet – enten af Folketinget eller af mig og mine kolleger i pensionsselskaberne, som skal sikre, at kunderne får mest mulig pension for pengene

Torsten Fels
Administrerende direktør, PenSam

Find en løsning, så danskerne kan spare pension op
I PenSam har jeg mange kunder, der har sparet op gennem 25-30 år, og som har endnu 10-15 år, til de går på pension. De har behov for, at indbetalinger til pension giver værdi – gennem hele arbejdslivet.

Det skal en aftale om udmøntning af de 2,4 milliarder kroner i JobReform 2 som minimum sikre.

Aftalen bør også sikre, at den 50-årige social- og sundhedsassistent ikke får behov for at spekulere i pensionssystemet. Med en årlig indbetaling til pension på omkring 35.000 kroner efter arbejdsmarkedsbidrag er der et godt stykke op til loftet på 50.000 kroner, som den nye aldersopsparing giver mulighed for.  

Resultatet af aftalen i sommeren er, at social- og sundhedsassistenten bør ”gemme” pensionspengene i de sidste 5 til 15 år uden for pensionssystemet, for sidenhen at kunne fylde op til de 50.000 kroner i de sidste fem år frem mod pension.

Kan en aftale ikke løse den udfordring tilpas overbevisende, så skal der syes endnu en lap på kludetæppet – enten af Folketinget eller af mig og mine kolleger i pensionsselskaberne, som skal sikre, at kunderne får mest mulig pension for pengene. Det er god skik – men tilfører desværre også yderligere kompleksitet til et område, der i forvejen er komplekst.

Derfor er det vigtigt, at kræfterne nu fokuseres på, at pension både kan betale sig og er til at forstå for helt almindelige mennesker – også 5 til 15 år inden folkepension.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Fels

Adm. direktør, PenSam
cand.polit.

0:000:00