Debat

Rød blok afviser Venstres forslag: Kønskommission løser ikke ligestillingsproblemer

Danmark har et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. Vi skal ikke have en kønskommission, som Venstre foreslår, men derimod en ekspertgruppe, der kan angribe problemet med konkrete politiske løsninger, mener regeringen og støttepartierne.

Vi vil nedsætte en ekspertgruppe, der med omfattende viden skal levere konkrete anbefalinger til, hvordan vi får skabt en bedre kønsbalance på alle vores videregående uddannelser, mener rød blok.
Vi vil nedsætte en ekspertgruppe, der med omfattende viden skal levere konkrete anbefalinger til, hvordan vi får skabt en bedre kønsbalance på alle vores videregående uddannelser, mener rød blok.Foto: Niels Christian Vilmann og Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi danskere bryster os gerne af, hvor fair og ligestillet et land vi lever i. Her afgøres dine muligheder ikke af det sidste ciffer i dit CPR-nummer.

Uanset om du er mand, kvinde eller noget derimellem, så møder samfundet dig med åbenhed. Dine muligheder er de samme, og det er i hvert fald ikke dit køn, der skal definere dine muligheder, din karriere og dit liv. Eller er det?  

Den britiske ambassadør, Emma Hopkins, ødelagde for nyligt den gode stemning, da hun i et stærkt interview med Politiken kom med et velment opråb til os danskere: I er slet ikke så ligestillede, som I går rundt og bilder jer selv ind. Særligt ikke på arbejdsmarkedet. Og meget tyder desværre på, at hun har ret.  

Den seneste opgørelse fra World Economic Forum’s Gender Gap Index fra 2021 viste, at ligestillingen i Danmark faldt fra en allerede utilfredsstillende 14. plads til en pinlig 29. plads. Det placerer os ikke blot dårligere end Emma Hopkins' Storbritannien, men milevidt efter vores skandinaviske naboer, der alle ligger i top fem. 

Halter efter på arbejdsmarkedet
Det er især på arbejdsmarkedet, at vi halter bagefter.

Alt, alt for få kvinder finder vejen til toppen af det danske erhvervsliv. Omkring halvdelen af landets 2.000 største virksomheder har ikke én eneste kvinde siddende ved bordet i bestyrelseslokalet.

Køn må aldrig blive en begrænsning for at vælge de veje i livet, som man selv finder meningsfulde

Astrid Carøe (SF), Pernille Skipper (EL), Samira Nawa (R), Bjørn Brandenborg (S) og Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Ligestillingsordfører, ligestillingsordfører, ligestillingsordfører, uddannelsesordfører og uddannelses- og forskningsminister

I Storbritannien er 35 procent af bestyrelsesmedlemmerne i de største virksomheder ifølge Hopkins kvinder. I Danmark er det under 20 procent – og tallet har praktisk talt ikke rokket sig ud af stedet de seneste år.

Vi er stagneret. Og vi er stagneret på et rigtig skidt sted. Derfor er der da også igangsat initiativer med henblik på at få mere diversitet på ledelsesgangene. Men det er ikke kun den voldsomme kønsskævhed i toppen af samfundet, der er problematisk.

Det er det også, at vi på alle niveauer har de såkaldte "mandefag og kvindefag". Dels fordi, at vi ved, at mandefag ofte aflønnes bedre end kvindefag, selvom de har samme uddannelsesniveau.

Men også, fordi mandefag og kvindefag er udtryk for, at kønsstereotyper ofte er mere styrende for vores uddannelsesvalg og karriere, end talenter og interesser er det. For individet betyder det, at man ikke får udnyttet sit fulde potentiale og frihed.

Går glip af talent
For samfundet betyder det, at vi går glip af talent og kommer til at mangle arbejdskraft, fordi fastlåste idéer om mandearbejde og kvindearbejde stadig i dag – i 2021 – afholder os fra at træffe utraditionelle uddannelsesvalg og udnytte vores fulde potentiale. 

Problemerne og konsekvenserne af det kønsopdelte arbejdsmarked er mere end velbelyste. Det er ikke viden, som vi er i underskud på. Det, som vi mangler, er politisk handling. Vi mangler løsninger, der ikke bare symptombehandler, men griber fat om en stor udfordring: Uddannelsesvalg og kønsskæve uddannelser.  

Problemet er nemlig ikke, at de unge kvinder ikke uddanner sig – tværtimod. De er blandt de højest uddannede i verden. Problemet er, at kvinderne i langt højere grad end i andre lande uddanner sig til kvindefag, mens mændene uddanner sig til mandefag. Det skal vi gøre op med. 

Det handler ikke om, at unge ikke længere frit må vælge deres uddannelse. Selvfølgelig ikke. Det handler om at sikre, at valget reelt bliver frit og ikke styres af forstokkede forestillinger om mande- og kvindefag. Køn må aldrig blive en begrænsning for at vælge de veje i livet, som man selv finder meningsfulde. 

Vil nedsætte ekspertgruppe
Vi vil derfor nedsætte en ekspertgruppe, der på baggrund af den omfattende viden, som vi allerede har, skal levere konkrete anbefalinger til, hvordan vi får skabt en bedre kønsbalance på alle vores videregående uddannelser – og dermed også på sigt på vores arbejdsmarked.

Ekspertgruppen skal ikke bare kigge på selve uddannelsesvalget, men også på studiemiljø, trivsel, fastholdelse og gennemførelse af de videregående uddannelser. Problemet er som sagt velbelyst. Derfor er løsningen ikke en kønskommission, som Venstre foreslår i et beslutningsforlag denne uge.

Det bør i stedet være en hurtigarbejdende ekspertgruppe, der snarest muligt leverer sine anbefalinger. Udviklingen har været stagneret i årtier, og vi kan ikke sylte ligestillingen i Danmark.

Det er på tide med handling.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00