Folketinget behandler paradigmeskifte: S vil ikke stemme for lav integrationsydelse

VIDEO: Socialdemokratiet vil ikke være med til at nedsætte integrationsydelsen, og blandt andet derfor ønsker partiet ikke at stemme for den samlede pakke om et paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik. 

Folketinget førstebehandlede torsdag den aftale, som regeringen i november indgik med Dansk Folkeparti om et såkaldt paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik. 

Lovpakken består af en række forskellige enkeltelementer, som spænder fra en skærpelse af straffen for at overtræde opholds- og meldepligt for personer, der er til fare for statens sikkerhed, til nedsættelse af integrationsydelsen. 

Socialdemokratiet har forholdt sig til aftalen med en blanding af skepsis og forståelse, og førstebehandlingen var ingen undtagelse.

Her krævede udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S), at forslaget blev delt op i flere dele, herunder en del, som Socialdemokratiet kan stemme for, og en del, som partiet ikke kan stemme for.

Delt pakke 
Og Socialdemokratiet kan stemme for størstedelen af aftalen, slog udlændingeordfører Mattias Tesfaye fast.

"Der er over hundrede elementer i det her forslag, og langt det meste, synes vi, er fornuftigt," sagde han. 

Derimod mener Socialdemokratiet, at nedsættelsen af integrationsydelsen er problematisk.

"Vi synes ikke, det er fornuftigt at nedsætte integrationsydelsen til en enlig mor, flygtning, så hun vil komme ned på 10.000 kroner før skat," sagde Tesfaye. 

Andre hensyn end tilstrømning
Tesfaye vedkendte dog på et spørgsmål fra Dansk Folkeparti, at der er en sammenhæng mellem ydelser, og hvor mange der kommer til landet.

Det er blot ikke det eneste hensyn, der er at tage hensyn til, sagde den socialdemokratiske ordfører.

"De børn, der opholder sig i Danmark, skal jo have mulighed for gå i ordentligt tøj og gå til børnefødselsdage og have et liv, som vi synes er nogenlunde anstændigt," slog Tesfaye fast. 

Derfor vil Socialdemokratiet have nedsat en ydelseskommission, i erkendelse af at det ikke er lykkedes at finde den rigtige størrelse på den ydelse, som i dag kaldes integrationsydelsen, og som i sidste årti hed starthjælp, forklarede Tesfaye. 

Se klippet fra Folketingets behandling ovenfor.  

 

Forrige artikel EU advarer Østrig: Stop indeksering af børnechecken EU advarer Østrig: Stop indeksering af børnechecken Næste artikel LO-ikonet Finn Thorgrimson (83) er død LO-ikonet Finn Thorgrimson (83) er død