Debat

Sund fornuft frem for ideologi

DEBAT: Drop langvarige uddannelsesforløb uden effekt, ansvar og økonomi skal følges ad, og ledige skal være aktivt jobsøgende. De tre punkter skulle gerne fjerne misforståelserne hos 3F og Dansk Metal, mener Henrik Bach Mortensen, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.
David Vestergaard Eriksen

Universitetspraktikant fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Researcher på Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | By & Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Bach Mortensen
Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Dansk Metals formand, Torben Poulsen, og den nye forbundsformand for 3F, Per Christensen, har svært ved at blive kloge på, hvad DA mener om beskæftigelsesindsatsen.

Det vil vi gerne råde bod på, så også Dansk Metal og 3F er med på, hvilke helt nødvendige krav virksomhederne har.

1: Vi skal bruge de redskaber, der virker

Job, såvel som uddannelse, er noget, man tager, ikke noget, man får.

Henrik Bach Mortensen
Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Det betyder, at den aktive arbejdsmarkedspolitik skal være baseret på evidens. Vi ved, at langvarige uddannelsesforløb i blinde skader mere, end de gavner, mens at kortere opkvalificeringskurser målrettet konkrete beskæftigelsesmuligheder får ledige i job igen. Uddannelsessystemet er for dem, der vil have en uddannelse på ordinære vilkår.

Beskæftigelsessystemet er for dem, der ønsker et job.  

2: Ansvar og økonomi skal følges ad.

Det indebærer, at den myndighed, der har ansvaret for den aktive arbejdsmarkedspolitik også bærer et klart økonomisk ansvar, hvis indsatsen ikke er god nok.

A-kasserne har intet økonomisk incitament i at få deres ledige medlemmer hurtigt i job, og derfor kan de naturligvis ikke gives ansvaret for beskæftigelsesindsatsen. Kommunernes økonomiske ansvar skal desuden skærpes, hvilket KL også selv efterlyser.

3: Ledige skal være aktivt jobsøgende og klar til at påtage sig arbejde

Både kommunerne og arbejdsgiverne har oplevet, at der er ledige stillinger, som der meget vanskeligt kan rekrutteres danske ledige til. De store rådighedsproblemer blandt ledige skal adresseres, og de uforklarlige forskelle i a-kassernes rådighedsvurderinger er et problem, der skal løses.

Derfor mener DA, at kommunerne skal kunne træffe rådighedsafgørelser over for de forsikrede ledige. 

En hovedopgave med en kommende reform af beskæftigelsessystemet må være at sikre, at systemet understøtter ledige i at være aktivt jobsøgende.

Det er vanskeligt at se a-kasserne spille en positiv rolle i et sådant system, så længe tilgangen fra a-kasserne har været, at virksomhederne selv må rette henvendelse til a-kasserne, hvis de skal bruge arbejdskraft.

Job, såvel som uddannelse, er noget, man tager, ikke noget, man får.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Bach Mortensen

Vicepræsident, Liberal International, formand, Tilsynsrådet, medstifter, Cepos, medlem, Lønstrukturkomiteen
cand.polit. (Københavns Uni. 1982), m.phil. (Cambridge. 1983)

Torben Poulsen

Fhv. formand. Danske Svineproducenter, svineproducent

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00