VK: Loft over sygedagpenge skal bestå

REFORMER: De borgerlige partier kræver i forbindelse med forhandlingerne om førtidspension og fleksjob, at regeringen dropper sine planer om at afskaffe loftet for, hvor længe man kan få sygedagpenge.
Regeringen skal droppe sin plan om ubegrænsede sygedagpenge, hvis der skal landes en aftale om førtidspension og fleksjob, lyder kravet fra de Konservatives politiske ordfører Benedikte Kiær.
Regeringen skal droppe sin plan om ubegrænsede sygedagpenge, hvis der skal landes en aftale om førtidspension og fleksjob, lyder kravet fra de Konservatives politiske ordfører Benedikte Kiær.Foto: Steen Brogaard
Jørgen Skadhede
Sygedagpengene kan meget vel blive et af de afgørende stridspunkter mellem regeringen og den borgerlige opposition i de kommende forhandlinger om reformer.

Som en del af forhandlingerne om førtidspension og fleksjob kræver de borgerlige partier, at regeringen helt dropper sine planer om at afskaffe loftet for, hvor længe man kan få sygedagpenge.

V og K er bekymrede for, at ubegrænsede muligheder for at få sygedagpenge vil underminere de besparelser og øget arbejdsudbud, som en reform af førtidspension og fleksjob vil kaste af sig.

Håndfast krav
Som forligspartier har V og K vetoret i forhandlingerne, men sygedagpenge er slet ikke omfattet af forliget. Alligevel kræver partierne indflydelse på sygedagpengene.

Dokumentation

Loft på sygedagpenge

I særlige tilfælde er det muligt at få forlænget perioden på sygedagpenge. Men cirka 6.000 personer falder hvert år for loftet på maksimalt et års (52 uger) sygedagpenge inden for de seneste 18 måneder.

En stor del af disse personer overgår til anden offentlig forsørgelse, f.eks. revalidering eller førtidspension.

De resterende overgår til kontanthjælp. Heraf er der imidlertid cirka 1.000 personer, som hvert år ikke kan få kontanthjælp, fordi de har formue eller en ægtefælle med en vis indkomst. Disse personer mister helt indtægten.

Tidligere har loftet for, hvor længe man kan få sygedagpenge, været væsentlig højere. I 1989 var loftet eksempelvis på 91 uger inden for en periode på tre år.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00