Debat

Siumut-kandidat: Partier gambler med grønlandsk indflydelse

DEBAT: De grønlandske partier spiller højt spil, når de nægter at pege på en statsminister før folketingsvalget, skriver folketingskandidat for Siumut, Ineqi Kielsen.

Foto: Andreas Krog
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ineqi Kielsen
Folketingskandidat (Siumut)

Folketingsvalget nærmer sig med hastige skridt. Om senest 2½ måned har vælgerne sammensat et nyt folketing. De nyvalgte medlemmer vil være med til at sætte rammerne for vores lands udvikling på en række meget væsentlige opgaver – alt fra fiskeriinspektion over politi, domstole og anstalter til fødevarekontrol og arbejdstilsyn vil være besluttet i Folketinget.

I Siumut peger vi som eneste grønlandske parti på forhånd på en statsministerkandidat. Vi har valgt at pege på Socialdemokratiets Mette Frederiksen. Derfor giver seneste række af meningsmålinger anledning til bekymring for ikke bare de øvrige grønlandske partier, men også for de grønlandske vælgere. De øvrige partier har nemlig valgt at stille sig frit.

Det er en anden måde at sige, at man ikke har nogen allierede, men i stedet vil forsøge at sælge sit mandat til den statsministerkandidat, der byder højest.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ligegyldige mandater
Problemet for de andre partier – og for Grønland – er, at Mette Frederiksen står til at blive statsminister selv uden de nordatlantiske mandater. De andre partier spiller højt spil og gambler med grønlandsk indflydelse i Folketinget, og hvis meningsmålingerne holder frem til valget, vil de øvrige partier på vores lands vegne tabe.

Når valget er ovre, skal udvalgsposterne fordeles. Posterne bliver fordelt i et system efter partiernes antal af mandater. Ligesom vi gør i Inatsisartut. Med et mandat til et parti har man ret til lige præcis nul udvalgsposter.

Problemet for de andre partier – og for Grønland – er, at Mette Frederiksen står til at blive statsminister selv uden de nordatlantiske mandater.

Ineqi Kielsen
Folketingskandidat (Siumut)

Med et mandat er man altså som grønlandsk folketingsmedlem ikke engang sikret et medlemskab af Grønlandsudvalget. Som grønlandske og færøske mandater får vi derfor adgang til udvalgene gennem alliancer med de danske partier.

Læs også

Samarbejde giver indflydelse
Gennem vores samarbejde med Socialdemokratiet er vi sikret adgang til udvalg og indflydelse langt ud over, hvad vi som parti kunne forvente eller håbe på. Det samarbejde har været utroligt gavnligt for os og vores mulighed for at kæmpe for de grønlandske interesser før i tiden, og det vil det også være efter valget.

Ved sidste valg var resultatet meget tæt mellem de to blokke. IA gamblede med deres mandat og fik heldigvis – for IA og for Grønland – mulighed for at indgå i en alliance efter valget. Den mulighed er langtfra garanteret, som meningsmålingerne står nu.

Derfor vil vi gerne gentage vores opfordring til de øvrige partier – indgå i en alliance med det danske parti, der passer bedst til jeres holdninger. For vores lands skyld.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ineqi Kielsen

Politisk rådgiver, Siumut
erhvervsøkonomi HA (Ilimmarfik)

0:000:00