Debat

Aaja Chemnitz: Øget kendskab til Grønland skal værne os mod morgendagens racisme

Vi skal sikre, at undervisning om rigsfællesskabet bliver en fast bestanddel af den dannelse, som de danske børn og unge får med sig fra folkeskolen, skriver Aaja Chemnitz.

Udover at slå ned på den forskelsbehandling, der findes i rigsfællesskabet i dag, skal vi forebygge den forskelsbehandling, der kommer til at ske i morgen, skriver&nbsp;Aaja Chemnitz.<br>
Udover at slå ned på den forskelsbehandling, der findes i rigsfællesskabet i dag, skal vi forebygge den forskelsbehandling, der kommer til at ske i morgen, skriver Aaja Chemnitz.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Aaja Chemnitz Driefer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En tidligere undersøgelse har vist, at 40 procent af den danske befolkning associerer Grønland med ord som "druk", "misbrug" og "sociale problemer". Sjovt nok ændrer dette sig, når folk har besøgt Grønland. Så associerer man grønlændere med "smilende", "imødekommende", "flinke" og "rare".

Derfor, kære venner, har vi et problem. Et fælles problem. Vi er i et rigsfællesskab, hvor vi i politiske kredse dagligt arbejder for et mere ligeværdigt samarbejde. Men hvordan kan vi samarbejde henimod ligeværdighed, når vi ikke engang kender tilstrækkeligt til hinanden? Vi er nødt til at bygge bro med viden og dialog.

Jeg tog emnet op til Folketingets åbning ved at citere et af de spørgsmål, som vores studerende får i det danske studiemiljø: "Skal du have en guldbajer?" eller "er dine forældre alkoholikere?".

Vi skal forebygge den forskelsbehandling, der kommer til at ske i morgen

Aaja Chemnitz (MF)
Inuit Ataqatigiit

En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder peger på, at en stor andel af de grønlandske universitetsstuderende i Danmark oplever forskelsbehandling og racisme.

Nu er tiden inde til at sige højt, at det er nok med jokes om, at grønlændere skulle have en særlig evne til at tømme øl-bonen eller drikke flere guldbajere end alle mulige andre i Danmark.

I øvrigt er det lidt ironisk, når statistikken tydeligt fortæller os, at danskere drikker mere per indbygger, end man gør i Grønland, og at de danske unge er europamestre i druk. Måske skulle man feje for egen dør først? Eller måske vi skulle stoppe med at måle hinanden på dårligdomme?

Diskrimination er et faktum

FN's specialrapportør Francisco Cali-Tzay besøgte i februar 2023 Danmark og Grønland for at udarbejde en status af forholdende for de grønlændere, der bor i Danmark.

I rapporten, som han fremlagde for FN’s menneskerettighedsråd i Génève 28. september 2023, er der en udtalt og utvetydig kritik af Danmark for den diskrimination, der finder sted af grønlændere bosiddende i Danmark.

Læs også

Danmark anbefales blandt andet at etablere en enhed, der arbejder med at sikre ligebehandling af grønlændere i Danmark. Den danske regering har igangsat et arbejde med en national handlingsplan mod racisme, og der er afsat ni millioner kroner i finansloven hertil.

De, der arbejder med dette område, skal egentlig bare huske at inkorporere de i Danmark bosiddende grønlændere i det arbejde og kan egentlig bare tage fat i FN’s specialrapportørs rapport fra en ende af og tjekke af på en alt for lang to-do liste.

Fra tanke til handling

Hvad er det så, vi kan gøre? Som folketingsmedlem valgt i Grønland har jeg overordnet tre redskaber i min værktøjskasse: Jeg kan være med til at ændre lovgivning; jeg kan prøve at finde penge til nødvendige initiativer, og jeg kan være med til at skabe politisk pres på regeringen (som i øvrigt er afhængig af vores mandat).

Vi lægger grundstenene i dag for, hvordan fremtidens relation mellem vores befolkninger skal udvikle sig

Aaja Chemnitz (MF)
Inuit Ataqatigiit

Udover at slå ned på den forskelsbehandling, der findes i dag, så skal vi forebygge den forskelsbehandling, der kommer til at ske i morgen.

Lad os starte med børn og unge i grundskolen i Danmark. Vi har en fælles fortid og fælles nutid. Vi lægger grundstenene i dag for, hvordan fremtidens relation mellem vores befolkninger skal udvikle sig.

Derfor skal vi sikre et flow af aktuel viden mellem os – ikke kun om det historiske forhold, men også om moderne samfundsforhold og også om de fordele og ulemper, der er i vores relation.

Derfor er et det også et erklæret mål for mig, at vi skal have styrket undervisning om Grønland i den danske grundskole. Selv om regeringen vil "sætte folkeskolen fri" (og måske netop fordi regeringen vil sætte folkeskolen fri), skal vi sikre, at undervisning om rigsfællesskabet bliver en fast bestanddel af den dannelse, som de danske børn og unge får med sig.

Hvem ser fornuften i at pleje fællesskabet i rigsfællesskabet? Hvem er med os?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aaja Chemnitz Driefer

MF (IA), formand, Arktiske Parlamentarikere
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2004)

0:000:00