Året går på hæld med store arktiske hængepartier

Regeringen fik i 2021 hverken præsenteret en ny arktisk strategi, landet en aftale med færingerne om installation af en vigtig NATO-radar eller nået til enighed med grønlænderne om graden af militær oprustning i Arktis.

Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen (t.v.), den danske statsminister Mette Frederiksen (i midten) og Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede (t.h.) ved rigsmødet på Marienborg i juni i år. 
Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen (t.v.), den danske statsminister Mette Frederiksen (i midten) og Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede (t.h.) ved rigsmødet på Marienborg i juni i år.  Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Den danske regering går ud af 2021 med tre store arktiske hængepartier.

Mest bemærkelsesværdigt lykkedes det ikke at binde sløjfen på den nye arktiske strategi for kongeriget, som egentlig skulle være præsenteret helt tilbage i starten af året. Dermed har en af de væsentligste aktører i Arktis - nemlig Danmark - stået uden strategi for den strategisk stadig vigtigere region i snart et år. Den forrige strategi fra 2011 udløb nemlig ved årsskiftet 2020/2021.