Analyse af 
Andreas Krog

Analyse: Pompeo-besøg gør sprækkerne i rigsfællesskabet større

ANALYSE: Sprækkerne i rigsfællesskabet vil vokse, i takt med at Grønland og Færøerne bliver mere ombejlet og får større selvtillid. Det viste onsdagens Pompeo-besøg. Danske regeringer kommer til at skulle forholde sig til sprækkerne i mange år fremover.

Grønlands landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Steen Lynge (til venstre), Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (i midten) og Færøernes udenrigsansvarlige Jenis av Rana (til højre).
Grønlands landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Steen Lynge (til venstre), Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (i midten) og Færøernes udenrigsansvarlige Jenis av Rana (til højre).Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, mødtes med hele tre udenrigsministre, da han onsdag var på lynvisit i København.

Det var i hvert fald Pompeos egen opfattelse efter mødet med Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S), Færøernes udenrigsansvarlige, Jenis av Rana, og Grønlands landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Steen Lynge.

Mike Pompeo gav både udtryk for sin opfattelse ved et efterfølgende pressemøde og i et interview med DR. Så der var tydeligvis ikke tale om en fortalelse fra Pompeos side.

Det på trods af at Kongeriget Danmark kun har én udenrigsminister, og han hedder Jeppe Kofod. Udenrigspolitikken er nemlig ikke hjemtaget til Nuuk og Tórshavn, men ligger stadig forankret på Asiatisk Plads i København. 

Pompeos besøg var en krystalklar illustration af, at Færøerne og Grønland bliver stadig mere ombejlede af store aktører som USA, Kina og Rusland. Det kan alle se – også færingerne og grønlænderne selv.

Andreas Krog
Redaktør på Altinget Arktis og Altinget Forsvar

Grønland og Færøerne krabber sig længere ind
Djævlen ligger som bekendt i detaljen. Og det gør den især, når det kommer til internationalt diplomati.

Det er derfor særdeles interessant at hæfte sig ved den amerikanske udenrigsministers optælling af udenrigsministre. Det er nemlig et godt eksempel på, hvordan Grønland og Færøerne langsomt er ved at krabbe sig længere og længere ind på den internationale scene som to selvstændige aktører.

Efter mødet påpegede Jenis av Rana da også begejstret, at det var første gang, at Færøernes havde mødtes med en repræsentant fra den amerikanske regering på så højt et plan som udenrigsminister til udenrigsminister.

Netop Jenis av Rana fik som den eneste af de tre udenrigsministre noget konkret ud af mødet med Mike Pompeo. Nemlig at USA og Færøerne nu vil indlede forhandlinger om formelle handelsaftaler.

Desuden opfordrede Pompeo ifølge Jenis av Rana Færøerne til hurtigst muligt at åbne en repræsentation i USA – ligesom færingerne allerede har det i Rusland og Kina. 

Små sprækker bliver større
Den lille konkrete færøske gevinst er et amerikansk træk, som er med til at gøre de små sprækker i rigsfællesskabets sammenhold en lille smule større.

Det kommer kun få måneder efter USA's genåbning af sit konsulat i Nuuk efter mere end 60 år samt annonceringen af en substantiel økonomisk hjælpepakke til udvikling af blandt andet grønlandsk turisme og råstofudvinding. To træk, der også har påvirket sprækkerne.

Et godt bud er, at de amerikansk-færøske tilnærmelser om få år krones med en tilsvarende pakke til Færøerne bestående af amerikansk konsulat i Tórshavn og økonomisk hjælp til udvikling af færøsk turisme og erhverv.

Læs også

Rigsfællesskabet gør Danmark til stormagt
Pompeos besøg var en krystalklar illustration af, at Færøerne og Grønland bliver stadig mere ombejlet af store aktører som USA, Kina og Rusland.

Det kan alle se – også færingerne og grønlænderne selv. Det giver mere selvtillid i Tórshavn og Nuuk og mindre lyst til at lade København diktere. En naturlig reaktion på det internationale bejleri.

Udfordringen for den danske regering og Kongerigets eneste rigtige udenrigsminister er så til gengæld, at det gør sprækkerne i rigsfællesskabet større. Rigsfællesskabet er netop en af de ting, der gør Danmark til en form for stormagt på den internationale scene. Det, der eksempelvis giver os adgang til bilaterale møder med USA's udenrigsminister.

Sprækkerne forsvinder ikke, men vil i de kommende år kun blive større. Det kommer danske regeringer til at skulle forholde sig til.

-----

Andreas Krog er redaktør på Altinget Arktis og Altinget Forsvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jenis av Rana

Fhv. udenrigs- og kulturminister, Færøerne
cand.med. (Aarhus Uni. 1983)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Steen Lynge

Fhv. naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Energi, Medlem af Demokraatit
politibetjent, musikproducer, lydtekniker

0:000:00