Arktisk forbud mod tung bunkerolie med store undtagelser

BRÆNDSTOF: Verdens søfartsnationer er ved at nå til enighed om at forbyde brugen af tung bunkerolie til sejlads i Arktis. En række store kompromisser tager dog luften ud af forbuddet. 

Foto: Søværnet
Andreas Krog

Den internationale maritime organisation IMO er kommet et stort skridt nærmere at forbyde brugen af såkaldt tung bunkerolie til sejlads i Arktis, efter at et forslag om forbud har været behandlet i en central underkomite i FN-organisationen. Forslaget indeholder dog også en række undtagelsesbestemmelser, som betyder, at store dele af skibstrafikken vil kunne bruge den tunge bunkerolie i op til 10 år endnu.

Tung bunkerolie, der blandt fagfolk kaldes heavy fuel oil (HFO), har en høj udledning af alvorligt sundhedsskadelige stoffer som blandt andet svovldioxid og partikler. Dertil kommer, at sodpartikler (black carbon) fra tung bunkerolie accelererer isafsmeltningen. Forskning har vist, at sod er skyld i en tredjedel af den opvarmning, Arktis oplever.

Forslaget fra komiteen vil forbyde brugen af tung bunkerolie fra 2024. Men komiteen lægger også op til at give en dispensation til skibe fra arktiske kyststater som Danmark, Norge, Canada, USA og Rusland. Skibe fra disse lande skal frem til 2029 kunne sejle på tung bunkerolie i landenes egne nationale farvande.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00