Arktisk Kommando-chef: Fortsat nødt til at træne

Procedurerne virkede og det fælles samarbejde fungerede, da syv af de otte arktiske nationer i starten af september deltog i den store redningsøvelse ”ArcticGuardian” i Danmarksstrædet ud for Island og i den islandske hovedstad Reykjavik. Det er konklusionen fra Kim Jesper Jørgensen, chef for Arktisk Kommando om øvelsen, som blev afholdt i regi af Arctic Coast Guard Forum, hvor alle otte arktiske nationer inklusiv Rusland har sæde. Kun Sverige var ikke med i øvelsen på Island. Øvelsen blev planlagt af Arktisk Kommando i samarbejde med kystvagterne i de øvrige arktiske nationer.

”Vi fik bragt cheferne for de forskellige landes kystvagter sammen. Vi fik lært hinanden at kende og fik trænet de fælles procedurer for søredning, som Arctic Coast Guard Forum har udarbejdet,” siger Kim Jesper Jørgensen, da Arktisk Nyt møder ham i København til en evaluering af øvelsen, som Arktisk Nyt fulgte på sidelinjen ombord på det danske inspektionsskib Vædderen.

”Procedurerne virkede. De kan forfines, men fungerede umiddelbart udmærket. Desuden var det epokegørende, at alle lande deltog,” understreger Kim Jesper Jørgensen, der glæder sig over at det indtil videre er muligt for vestlige lande som USA, Canada og Danmark at samarbejde i fred og ro med Rusland i Arktis, mens forholdet er anderledes anstrengt i andre dele af verden.

Login