Analyse af 
Martin Breum

Breum: Grønlands første sikkerhedspolitiske strategi cementerer landets position i den vestlige verden

Grønland er imod militarisering af Arktis og vil oprette et Fredscenter i Nuuk. Men Landsstyret anerkender samtidig, at Ruslands krig i Ukraine stiller nye krav til Grønland.

De interne forhandlinger i Grønland om den nye strategi har forsinket arbejdet med en fælles Arktisk strategi for Grønland, Færøerne og Danmark i mere end to år.
De interne forhandlinger i Grønland om den nye strategi har forsinket arbejdet med en fælles Arktisk strategi for Grønland, Færøerne og Danmark i mere end to år.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Martin Breum

Naalakkersuisut, det grønlandske landsstyre, offentliggjorde onsdag for første gang nogensinde en samlet udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitisk strategi, hvor tænkningen om Grønlands relationer til resten af verden nu kan studeres.

Den nye strategi har fået titlen: "Intet om os, uden os". Grønlands politiske ledere forventer at blive hørt i enhver sammenhæng, hvor Grønlands vilkår forhandles.

Grønland har stadig ifølge den danske regerings tolkning af Grundloven ingen formel adkomst til at føre forsvars- og sikkerhedspolitik, men den nye strategi viser, hvordan denne magtdeling for tiden omsættes til stadig mere fleksibel praksis: Grønland (og Færøerne) får stadig større indflydelse.  

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00