Analyse af 
Martin Breum

Breum: Hverken Grønlands eller Færøernes løsrivelse vil kræve ændring af grundloven

Såfremt løsrivelse kræver en grundlovsændring, vil selv de mest positivt indstillede danske politikere givetvis klø sig grundigt i håret en ekstra gang. Men en omskrivning af grundloven vil ikke være nødvendig, skriver Martin Breum.

Grundloven dukker gerne op i diskussioner om Grønlands fremtid, fordi ledelsen i Nuuk forventes at indlede forhandlinger med Danmark, hvis løsrivelse en dag skulle blive aktuelt, skriver Martin Breum.
Grundloven dukker gerne op i diskussioner om Grønlands fremtid, fordi ledelsen i Nuuk forventes at indlede forhandlinger med Danmark, hvis løsrivelse en dag skulle blive aktuelt, skriver Martin Breum.Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix
Martin Breum

Skal grundloven skrives om, hvis Grønland eller Færøerne vil løsrive sig fra Danmark?

Der findes næppe noget andet spørgsmål, der i tilsvarende grad har forvirret debatten især om Grønlands eventuelle fremtid uden for rigsfællesskabet, og nu er dilemmaet aktuelt igen.

Det skyldes især tre forhold. For det første offentliggøres formentlig snart den grønlandske forfatningskommissions endelige produkt: Et færdigt udkast til en forfatning for et uafhængigt Grønland.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00