Breum: Ny Arktis-aftale afspejler kongerigets prekære klemme mellem USA og Rusland

ANALYSE: USA har længe presset på for at få en langt stærkere indsats i det danske ansvarsområde i Arktis. Det imødekommer den nye aftale om mere arktisk isenkram til Forsvaret. Men den stiller også Danmark i et krydspres.

Washingtons pres på København, Nuuk og Thorshavn er vokset markant over bare to til tre år.
Washingtons pres på København, Nuuk og Thorshavn er vokset markant over bare to til tre år.Foto: U.S. Air Force / Tech. Sgt. Darrell Kinsey

Det nye politiske forlig om udvidelse af den militære indsats i Arktis illustrerer det hastigt voksende sikkerhedspolitiske krydspres, som Danmark forsøger at håndtere i Arktis:

Hvor langt kan kongeriget tillade sig at følge de amerikanske doktriner i Arktis, før Rusland vil finde det urimeligt aggressivt? Hvordan undgår man at bidrage til en oprustning, der i alvorlig grad kan skade både Grønland, Færøerne og Danmark, samtidig med at man plejer alliancen med Washington?

Det nye forlig blev indgået i forsvarsforligskredsen (Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance) onsdag og torsdag præsenteret for kameraerne af forsvarsminister Trine Bramsen (S) og ordførerne fra forligskredsen.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00