Den nordatlantiske basar

ANALYSE: Det kan få store konsekvenser for rigsfællesskabet, hvis færøske og grønlandske folketingsmedlemmer ender med at blive udslagsgivende for, hvem der bliver dansk statsminister efter det kommende folketingsvalg.

Det færøske folketingsmedlem Magni Arge (T) er til salg og parat til at lade sig købe af den statsministerkandidat, der efter et folketingsvalg kommer med det bedste tilbud. Det bekendtgjorde Magni Arge i Altinget: arktis tilbage i juni sidste år, og han gentog for nylig budskabet i det politiske radioprogram ”Slotsholmen” foran statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) – den ene af de to, som sandsynligvis kan tænkes at skulle danne regering efter det folketingsvalg, der kommer senest 17. juni.

Magni Arges parti Tjóðveldi har historisk altid svoret troskab til den røde blok i det danske folketing og definerer sig selv som et centrum-venstre-parti, der hjemme på Færøerne indgår i Aksel V. Johannesens koalitionsregering sammen med blandt andet det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin. Tjóðveldi er dog også et løsrivelsesparti, der kæmper indædt for mest mulig selvbestemmelse til Færøerne og i sidste ende et selvstændigt Færøerne.

I den kamp er Magni Arge og Tjóðveldi parat til at bruge de kort, som de nu engang har på hånden. Et af de kort kan vise sig at være det afgørende mandat ved regeringsdannelsen efter folketingsvalget, hvis Lars Løkke Rasmussen fortsætter med at hente ind på Mette Frederiksen, og valget bliver en tæt affære, hvor de nordatlantiske mandater kan blive afgørende.

Login