Efterretningstjeneste advarer oprindelige folk mod kinesisk milliardhjælp

Inuitterne i Canada skal passe på med at kigge mod Kina, når det kommer til at skaffe penge til investeringer i infrastruktur. Sådan lyder advarslen fra Canadas efterretningstjeneste. 

Andreas Krog

Den canadiske efterretningstjeneste (CSIS) advarer Canadas inuitledere om, at udenlandske modstandere kan få fodfæste i Canada ved at tilbyde at udfylde huller i infrastrukturen i nord. Tjenesten peger især på to lande - Kina og Rusland.

"Udenlandsk indblanding er en væsentlig trussel, primært fra Kina og derefter Rusland. Begge ønsker adgang til naturressourcer i Arktis, som mineraler," fremgår det af et internt notat fra efterretningstjenesten, som den canadiske tv-stadion CBS har fået aktindsigt i.

Notatet viser, at CSIS-direktør David Vigneault besøgte det nordlige Canada i 2022 og havde møder med blandt andre Natan Obed, der er præsident for Inuit Tapiriit Kanatami (ITK) - en nonprofitorganisation, der repræsenterer mere end 65.000 inuitter på tværs af fire regioner i det nordlige Canada og resten af Canada.

{{toplink}}
Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00