Ekspert: Danmark nytteløs for Kina i arktisk stormagtsspil

ALLIANCER: Danmark vil ikke kunne hjælpe Kina, hvis USA sætter spørgsmålstegn ved Kinas ret til at være til stede i Arktis, vurderer ekspert.

Kina arbejder i disse år målrettet på adskillige fronter på at gøre sit indtog i Arktis og få fodfæste i regionen, som Kina rent geografisk ikke er en del af. Landet er samtidig pinligt bevidst om ikke at tage sin tilstedeværelse i Arktis for givet. Derfor arbejder de ihærdigt på at gøre båndene til de enkelte arktiske nationer så stærke som muligt, vurderer dansk ekspert.

”De relationer, de har fået bygget op i Arktis, er ret svage, og det er de ret bevidste om. De prøver at styrke dem gennem blandt andet forskningsnetværk og forskningsstationer. Det giver dem en legitim ret til at være der. Samtidig får de arktiske stater pludselig en interesse i, at Kina bliver ved med at være der, hvis man har et stort samarbejde med kineserne eller har fået mange kinesiske investeringer. Det er måden, de kan forsøge at binde sig til Arktis,” pointerer lektor Camilla T.N. Sørensen fra Institut for strategi på Forsvarsakademiet.

Situationen kan dog hurtigt ændre sig, hvis den igangværende handelskrig mellem USA og Kina får en arktisk ”spill over”-effekt.

Login