Eksperter: Brug for nordisk samarbejde og erfaringsudveksling i Arktis

TAKTIK: I håndteringen af stormagtsspillet i Arktis kan Kongeriget Danmark med fordel trække på erfaringer fra nabolandene Finland, Norge og Island, påpeger to forskere.

Fra venstre er det Finlands daværende
statsminister, Antti Rinne, Islands statsminister, Katrín
Jakobsdóttir, Norges statsminister, Erna Solberg, Danmarks
statsminister, Mette Frederiksen, og Sveriges statsminister, Stefan
Löfven, under det årlige uofficielle nordiske sommermøde i
Reykjavik i Island i august 2019.
Fra venstre er det Finlands daværende statsminister, Antti Rinne, Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir, Norges statsminister, Erna Solberg, Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, og Sveriges statsminister, Stefan Löfven, under det årlige uofficielle nordiske sommermøde i Reykjavik i Island i august 2019.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog
Fakta
Anbefalinger:
Kongeriget Danmark bør prioritere udvikling af tilstrækkelige nationale kapabiliteter for at styrke dansk kontrol og indflydelse i den tidlige fase af en eventuel militær krise i og omkring Grønland og Færøerne.

Kongeriget Danmark bør overveje mulighederne for at gå forrest i etableringen af nye Arktis specifikke militære tillidsskabende foranstaltninger (CBM).

Kongeriget Danmark bør udforske mulighederne for øget nordisk samarbejde om håndteringen af stormagterne i Arktis.

Kilde: Stormagtsspillet i Arktis udfordrer småstaterne 
 Erfaringer fra Finland, Norge og Island af Mikkel Runge Olesen & Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Kongeriget Danmarks strategi for Arktis er i øjeblikket ved at blive opdateret. Kernen i den nuværende strategi er at sikre "et fredeligt og sikkert Arktis", hvilket sandsynligvis ikke vil ændre sig fremover, men spørgsmålet er, hvordan det bedst gøres i konteksten af den intensiverende stormagtskonkurrence i Arktis. Hvad gør andre nordiske lande som Finland, Norge og Island, og kan Danmark hente inspiration her?

Ja, lyder svaret fra to forskere, Mikkel Runge Olesen fra Dansk Institut for Internationale Studier og Camilla Tenna Nørup Sørensen fra Forsvarsakademiet. 

Forhindrer ikke regional stabilitet
Selvom Helsinki, Oslo og Reykjavik er bekymrede for den sikkerhedspolitiske og militære udvikling i Arktis – dog i højere grad foranlediget af russiske end kinesiske aktiviteter – anser de fortsat en egentlig militær konflikt i Arktis som relativt usandsynlig.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00