FE: Arktis kan skabe dansk-russisk uro

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) advarer nu om, at den fremtidige sikkerhedspolitiske situation i Arktis ikke nødvendigvis bliver så fredelig, som danske politikere og embedsmænd igen og igen håber og tror på vil blive tilfældet. FE peger på, at Danmark og Ruslands stræben efter de samme områder af Arktis kan risikere at blive en kilde til uro i forholdet mellem de to områder. Det skriver Berlingske.

Begge lande har indleveret materiale til FN og gjort krav på et stort sammenfaldende område i Arktis. Et område, som blandt andet indbefatter det stærkt symbolsk Nordpolen. Rusland sendte sit materiale ind adskillige år før Danmark og får formentlig svar allerede næste år. Danmark kommer derimod formentlig til at vente til 2023 eller senere. Først når FN’s Havretskommission har behandlet Danmarks krav skal Danmark og Rusland bilateralt til at forhandle om hvordan området skal opdeles. Men det kan ikke udelukkes, at Rusland vil benytte ventetiden frem mod den danske afgørelse til at gennemføre militære demonstrationer og markeringer.

"Rigsfællesskabet står over for en udfordring, hvis Rusland som forventet får svar på sin submission til FNs Sokkelkommission inden Rigsfællesskabet. Der er tale om en periode, som kan vare fem til ti år. Alle parter er enige om at følge international ret, men der vil være en risiko for, at Rusland i løbet af denne periode vil anse kommissionens anbefalinger for endelige, hvis de støtter de russiske krav," lyder advarslen fra FE i en rapport om Danmarks sikkerhedspolitiske udfordringer frem mod 2030, som Berlingske tilsyneladende har set.

Login