Finland vil have Trump og Putin med til arktisk topmøde

TOPMØDE: Finland drømmer om at få Donald Trump og Vladimir Putin til arktisk topmøde i Finland. 

USA's præsident, Donald Trump, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal deltage. Det skal foregå i Finland inden for de næste 12 måneder, og der skal komme konkrete resultater ud af det, som Trump og Putin kan "sole sig i". Det er ambitionen for det arktiske topmøde, som Finland bruger noget af sin igangværende periode som formand for Arktisk Råd på at få på plads. Det forklarede Finlands udenrigsminister, Timo Soini, da han i sidste uge gæstede København og talte i Det Udenrigspolitiske Selskab.

Finland har talt om et arktisk topmøde gennem flere år. Men da landet i maj 2017 overtog formandskabet for Arktisk Råd fra USA, forstummede snakken om topmødet. Det er dog ikke ensbetydende med, at finnerne har opgivet topmødeidéen. Snarere tværtimod. Man arbejder ihærdigt videre. Nu foregår arbejdet bare mere "under radaren", forsikrede Timo Soini de omkring 100 fremmødte i et kælderlokale på Københavns Universitet.

En stor knold
Formandskabet for Arktisk Råd går på skift mellem de otte medlemslande hvert andet år. Foruden Finland og Danmark består Arktisk Råd af Norge, Sverige, Rusland, Island, Canada og USA. Finland har kun 12 måneder tilbage i formandsstolen for enden af mødebordet. Så der er ingen tid at spilde, hvis topmødet skal finde sted på finsk jord, sådan som Finland selv forestiller sig det.

Login