For mange følelser i debatten om Grønlands selvstændighed

INTERVIEW: Det er bestemt ikke alle grønlandske politikere, der deler Vittus Qujaukitsoqs idéer om løsrivelse. Randi Vestergaard Evaldsen, formand for det liberale parti Demokraatit, er en af dem. 

"Hvis vi søger selvstændighed under de vilkår, der gælder i dag, vil det gå ud over velfærdssamfundet og den service, vi kan yde borgerne," siger Randi Vestergaard Evaldsen.
"Hvis vi søger selvstændighed under de vilkår, der gælder i dag, vil det gå ud over velfærdssamfundet og den service, vi kan yde borgerne," siger Randi Vestergaard Evaldsen.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Hvis der lå guld på gaden, så havde vi for længst samlet det op.

Randi Vestergaard Evaldsen
Formand, Demokraatit

Randi Vestergaard Evaldsen indtager for tiden en afgørende nøglepost i grønlandsk politik. Hun er fungerende formand for det liberale parti Demokraatit eller Demokraterne, der er støtteparti for den regerende koalition i Nuuk.

Uden opbakning fra Demokraternes seks mandater ville koalitionen ikke kunne mønstre et flertal i Inatsisartut, det grønlandske parlament, ligesom den danske regering ville have det svært i Folketinget uden Dansk Folkeparti.

Demokraterne mener ikke, at løsrivelse fra Danmark i nogen nær fremtid vil gavne Grønlands økonomi, og Randi Vestergaard Evaldsen siger, at hun blev både “nervøs” og “overrasket”, da hun hørte, at næsten en tredjedel af vælgerne i Grønland mener, at løsrivelse vil være godt for økonomien.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00