Fortsat usikkert om ny partiformand også skal være Grønlands førstemand

UAFKLARET: Et parlamentsvalg spøger i kulissen, mens de umage parter i Grønlands regeringskoalition forhandler om hvem, der skal lede landet, efter at koalitionens største parti fik ny formand for to måneder siden.

Erik Jensen blev valgt til formand for Siumut den 29. november sidste år. 
Erik Jensen blev valgt til formand for Siumut den 29. november sidste år. Foto: Facebook
Andreas Krog

Kunne man forestille sig, at en dansk statsminister fortsatte på posten efter at været blevet vippet af pinden som formand eller politisk leder for sit parti? Formentlig ikke. Men det er lige præcis det, der er tilfældet i Grønland netop nu.

Knap to måneder efter at han blev væltet som formand for Siumut bestrider Kim Kielsen nemlig fortsat posten som landsstyreformand.

Ved kampvalget på Siumuts landsmøde i slutningen af november sidste år blev Erik Jensen ny formand for det socialdemokratiske parti, der er den største deltager i Grønlands nuværende tre-parti koalition.

Kim Kielsen har ikke åbent sagt, at han vil afgive landsstyreformandsposten til Erik Jensen. Men det plejer at være kutymen, at de to formandsposter hænger sammen når Siumut står i spidsen for Grønland, sådan som det socialdemokratiske parti har gjort i 37 ud af knap 42 år siden indførelsen af Hjemmestyret i 1979. Eneste undtagelse var i 1988-1991, hvor Lars-Emil Johansen var formand for Siumut, mens Jonathan Motzfeldt var leder af det daværende hjemmestyre.

Dreje mod venstre
Erik Jensen har klart sagt, at han ønsker at være landsstyreformand. Når det ikke er sket endnu, så handler det ifølge flere iagttagere af grønlandsk politik om, at det ikke nødvendigvis er så lige til, hvis han også stadig ønsker at holde sammen på den lidt umage regeringskoalition bestående af socialdemokratiske Siumut, det liberale parti Demokraterne og det lille løsrivelsesparti Nunatta Qitornai, der består af flere tidligere Siumut'er.

Siumuts landsmøde vedtog nemlig nogle ting, som vil trække Siumut i en mere venstreorienteret retning. Det er nu op til Erik Jensen at få de ting skrevet ind i koalitionsaftalen. 

Det udfordrer rammerne for koalitionen og det politiske grundlag, som med meget møje og besvær blev forhandlet på plads, da Demokraterne trådte ind i den eksisterende Siumut-Nunatta Qitornai-koalition i maj sidste år.

Læs også

Derfor har Erik Jensen de seneste par uger forhandlet intenst med Demokraterne og Nunatta Qitornai's topfolk for at finde en løsning, hvor koalitionen kan fortsætte. Og hvor et mere venstresøgende socialdemokratisk parti fortsat kan samarbejde med et liberalt parti.

Alternativer i spil
Forhandlingerne foregår bag lukkede døre og meget lidt slipper ud.

”Vi er ærlig og åbne over for hinanden. Men vi er stadig ikke i mål," siger Erik Jensen til Altinget.

Imens spørger mange i Grønland sig selv, om Grønland meget snart får en ny landsstyreformand? Kan den siddende regeringskoalition fortsætte? Eller kommer der et forårsvalg til parlamentet, så de grønlandske vælgere får indflydelse på hvem der skal lede landet?

Erik Jensen er da også bevidst om, at der er andre muligheder end at fortsætte samarbejdet i koalitionen.

"Der er alternativer, som kan komme i spil. Men det snakker vi ikke så meget om. Lige nu taler vi om hvordan vi kan få lavet en ny koalitionsaftale,” understreger Erik Jensen.

Efter at have tilbragt årets første uger i Nuuk tog Erik Jensen ifølge grønlandske medier fredag tilbage til sin hjemby Sisimiut længere oppe ad Grønlands vestkyst. Han siger til avisen Sermitsiaq, at han først har planer om at vende tilbage til Nuuk, når det grønlandske parlament Inatsisartut den 16. februar tager hul på den vintersamling, som blev udskudt på grund af coronasmittefaren.

Øjne rettet mod vintersamling
Formelt er det Inatsisartut, der udpeger landsstyreformanden. Det er også parlamentet, der beslutter at udskrive valg. Landsstyreformanden er ikke udstyret med en ”valgknap” i stil med den, som en dansk statsminister har.

Derfor er alles øjne rettet mod netop Inatsisartut-vintersamlingen, som finder sted fra den 16. februar til den 2. marts. Her kan det blive afgjort om et flertal støtter Erik Jensen som ny landsstyreformand, om Kim Kielsen bliver siddende for at holde sammen på koalitionen eller om der udskrives valg.

På grund af de lange afstande og til tider udfordrende rejsevilkår er det kutymen med mindst seks uger lange valgkampe i grønlandsk politik. En valgudskrivelse i februar vil derfor passe som fod i hose med at afholde valget sammen med det grønlandske kommunalvalg den 6. april.

Demokraternes formand Jens Frederik Nielsen ønsker ikke at kommentere de igangværende forhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Jensen

Formand for Siumut, Naalakkersuisoq for finanser og skatter, Naalakkersuisut
erhvervsvidereuddannelse (Handelsskole Qaqortoq)

Jens-Frederik Nielsen

Partiformand, Demokraatit, medlem, Inatsisartut
samfundsvidenskab (Ilisimatusarfik 2016)

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

0:000:00