Fremmede statsskibe prøver grænser af langs Grønlands kyster

OVERVÅGNING: Fremmede landes statsskibe tester igen og igen, hvordan de danske myndigheder reagerer, når skibene nærmer sig Grønland.

(NUUK) Et blåt og hvidt skib påkaldte sig i sommeren 2016 ekstra opmærksomhed hos Arktisk Kommando i Nuuk i Grønland. Det var nemlig ikke et hvilket som helst skib, der havde ankret op få hundrede meter ud for havnen i Grønlands hovedstad. Der var tale om det russiske spionskib Yantar.

Officielt er det et havundersøgelsesskib ejet af den russiske flådes direktorat for undervandsundersøgelser. Men det har det med at dukke op i nærheden af undersøiske telekommunikationskabler. Det har blandt andet befundet sig i Middelhavet ud for Syriens kyst og forstyrret internettrafikken, ligesom det har været i nærheden af amerikanske ubåde og tæt ved der, hvor telekommunikationskabler kommer i land på Cuba.

Yantars besøg er langt fra den eneste gang, et såkaldt statsskib fra et fremmed land har været inde i Grønlands økonomiske zone og sejle rundt i de senere år. Det sker stadig oftere. Et statsskib er ikke et egentligt krigsskib, men en anden type statsejet skib. For eksempel et forskningsskib.

Login