Grønland truer med at vende til ryggen til Nordisk Råd

Hvis ikke Grønland bliver fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd, så er landet nødt til at tage sin deltagelse i det nordiske samarbejde op til overvejelse, mener Grønlands landsstyreformand, der kalder samarbejdet dysfunktionelt.

Ved Nordisk Råds "familiefoto" af stats- og regeringslederne ved den årlige session i Oslo blev repræsentanterne fra Ålandsøerne, Færøerne og Grønland placeret på flankerne. Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede står yderst til højre. 
Ved Nordisk Råds "familiefoto" af stats- og regeringslederne ved den årlige session i Oslo blev repræsentanterne fra Ålandsøerne, Færøerne og Grønland placeret på flankerne. Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede står yderst til højre. Foto: Ole Berg-Rusten/EPA/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Kigger man på et atlas, så er Grønland en del af det nordamerikanske kontinent. Men qua rigsfællesskabet, så er Grønland medlem af nordisk råd. Dog ikke fuldgyldigt medlem som Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige er det. Men ”selvstyrende område” på linje med Færøerne og Ålandsøerne.

Færingerne har igennem en årrække protesteret over denne forskelsbehandling. Nu bakker Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede op om den færøske protest med en meget direkte trussel.

{{toplink}}
Læs også

Hvis ikke Grønland bliver ligeværdigt medlem, så vil Grønland overveje om det overhovedet vil være medlem af Nordisk Råd.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024