Grønlands-støtte kronen på værket for Trumps energiske spydspids

PORTRÆT: Med en meget ligefrem og ikke altid lige diplomatisk stil har USA's ambassadør Carla Sands arbejdet målrettet på at presse Danmark til at bruge flere penge på forsvar og på at få grønlænderne til at holde mere af USA. Begge ting er lykkedes for den ihærdige Trump-støtte.

Da demokraten Rufus Gifford med sin mand og hund residerede i den amerikanske ambassadørbolig Rydhave i Charlottenlund i de sidste godt tre år af Barack Obamas tid som USA's præsident, så fik forsvarspolitik, Arktis og rigsfællesskabet ikke megen opmærksomhed. Sat på spidsen handlede det blandt andet mere om selvpromovering af ambassadøren, der nåede at være hovedperson i et reality tv-program og udgive en kogebog, inden han i januar 2017 satte kursen hjemover, da Trump afløste Barack Obama i Det Hvide Hus.

Efter knap et år med en karrierediplomat som stand-in og loyal formidler af den nye Trump-administrations budskaber rykkede republikaneren Carla Sands i december 2017 ind i de mondæne omgivelser på Rydhave sammen med sin teenagedatter og blev USA's 23. ambassadør til Danmark.

59-årige Sands har en fortid som skuespiller, kiropraktor og erhvervsleder. Hun er enke efter ejendomsinvestoren Fred Sands og har med sin afdøde mands formue i ryggen været en solid Trump-støtte. En præsident, som hun deler kærligheden til tv-stationen Fox News og politiske standpunkter med. 

Nyder opmærksomheden
Grønland blev hurtigt en af de absolutte topprioriteter for ambassadøren, der i de seneste godt to år har været i Grønland mindst tre gange og besøgt høj som lav fra syd til nord. Mens Giffords berøring med Grønland hovedsageligt bestod af et besøg hos Slædepatruljen Sirius, så har Sands grebet tingene helt anderledes an.

Login