Grønlandsk verdenskulturarv skal udforskes nærmere

UNDERSØGELSE: De første verdenskulturarvs-landskaber i Arktis ligger i Grønland. Nu skal landskaberne udforskes og undersøges i samarbejde med lokalbefolkningen.

I Aasivissuit-Nipisat har inuitter gennem 4.400 år bevæget sig frem og tilbage mellem fiskeri og fangst ved kysten om vinteren og rensdyrjagt inde i landet om sommeren.
I Aasivissuit-Nipisat har inuitter gennem 4.400 år bevæget sig frem og tilbage mellem fiskeri og fangst ved kysten om vinteren og rensdyrjagt inde i landet om sommeren.Foto: Bjarne Grønnow
Andreas Krog

Aasivissuit-Nipisat og Kujataa er to unikke landskaber i det vestlige Grønland, der både fortæller gribende historier om inuitternes kultur gennem årtusinder og om nordboernes tilværelse som bønder i et arktisk område op gennem Middelalderen. I 2017 og 2018 blev områderne optaget på Unescos liste over verdenskulturarvs-landskaber.

I forlængelse af den prestigefyldte udnævnelse igangsætter Danmarks og Grønlands Nationalmuseum nu det fælles grundforskningsprojekt 'Activating Arctic Heritage', der skal gøre eksperterne klogere på områdernes kulturhistoriske værdier. Carlsbergfondet har netop udvalgt 'Activating Arctic Heritage' som såkaldt semper ardens-forskningsprojekt og besluttet at støtte projektet med 26,5 millioner kroner.

"Forskningsprojektet kommer til at give os helt ny indsigt i, hvordan små samfund har overlevet gennem årtusinder i et meget barskt klima. Vi kommer til at bruge de nyeste videnskabelige metoder og arbejde tæt sammen med vores grønlandske kolleger og de lokale undervejs. Med dette projekt vil Nationalmuseet udbygge sin stærke position inden for arktisk forskning over de kommende år," siger direktør for Nationalmuseet i Danmark Rane Willerslev.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00