Grønlandske søkort mindst 17 år undervejs

FORSINKELSE: Geodatastyrelsen forventer at være færdig med at producere 73 grønlandske søkort i 2026. Otte år senere end først planlagt og 17 år efter, at projektet startede.

Hvis Geodatastyrelsens nuværende plan holder, så vil styrelsen lave de sidste af i alt 73 digitale søkort for farvandene omkring Grønland i 2026. Dermed vil det have taget 17 år at lave kortene. Et arbejde, som oprindeligt kun skulle have taget ni år og været afsluttet sidste år.

Udflytningen af statslige arbejdspladser har imidlertid stukket en stor kæp i hjulet på arbejdet. Det skyldes, at 14 ud af 15 medarbejdere i Geodatastyrelsens afdeling for produktion af grønlandske søkort ikke ønskede at flytte med, da styrelsen i 2015 rykkede fra Københavns Nordvestkvarter til Nørresundby nord for Aalborg i Nordjylland. På det tidspunkt var der produceret 32 kort. I 2016 og 2017 blev der ikke produceret et eneste kort, og i slutningen af 2018 nåede man to kort, så der i dag er produceret 34 kort og mangler 39.

Robust og forsigtigt
I august 2017 underskrev energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og det grønlandske selvstyre en hensigtserklæring om en revideret plan for produktionen af søkort. I slutningen af 2018 fremlagde Geodatastyrelsen den konkrete plan for, hvor mange kort der kan produceres i de kommende år. Planen er nu blevet sendt til Folketingets Grønlandsudvalg.

Login