Hammond kræver flere penge til oprydning

OPRYDNING: Der bør sættes endnu flere penge af til oprydning efter det amerikanske militær i Grønland, mener det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond, efter at Grønland har fået støtte fra FN-observatør til kravet om total oprydning.

Aleqa Hammond i Folketingssalen i maj 2018.
Aleqa Hammond i Folketingssalen i maj 2018.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Det er utrolig vigtigt, at man med udgangspunkt i FN's klare støtte til de grønlandske krav tager bevillingerne til oprydningen til et højere niveau end de 180 millioner kroner, som er afsat til det i dag.

Aleqa Hammond
MF, Nunatta Qitornai

Det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond (NQ) glæder sig over, at FN's særlige udsending for menneskerettigheder og forurening, Baskut Tuncak, støtter Grønlands krav om oprydning efter amerikanske militærinstallationer.

"Danmark bør identificere og fjerne alt militært affald i Grønland, som er uønsket af det grønlandske folk," skrev Baskut Tuncak i en rapport, som blev afleveret til FN's menneskerettighedsråd i september. Det er Tuncaks endelige afrapportering efter en inspektionstur til Grønland i september 2017.

Turen kom i stand, efter at det grønlandske landsstyres daværende udenrigsansvarlige, Vittus Qujaukitsoq, havde meldt Danmark til FN for brud på menneskerettighederne i relation til giftigt affald og manglende oprydning af giftigt affald. Qujaukitsoq havde ikke fortalt landsstyreformand Kim Kielsen og det øvrige landsstyre om anmeldelsen, som Kielsen efterfølgende trak tilbage. Det var dog for sent. Derfor kom Baskut Tuncak på inspektion i Grønland.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00