Analyse af 
Andreas Krog

I dag skal kontaktudvalget stå sin prøve - og der er én stor elefant i rummet

Der er én stor elefant i rummet, når rigsfællesskabets nye sikkerhedspolitiske kontaktudvalg torsdag holder sit første møde. Samtidig vil det vise sig, om Færøerne og Grønland føler sig tilstrækkeligt inddragede eller blot føler, at udvalget er en dansk proformaundskyldning.

Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen (t.v.), den danske statsminister Mette Frederiksen (i midten) og Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede (t.h.) ved underskrivelsen af aftalen om etableringen af kontaktudvalget i oktober 2021.
Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen (t.v.), den danske statsminister Mette Frederiksen (i midten) og Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede (t.h.) ved underskrivelsen af aftalen om etableringen af kontaktudvalget i oktober 2021.Foto: Philip Meisner, Statsministeriet
Andreas Krog

Bliver rigsfællesskabets nye sikkerhedspolitiske kontaktudvalg et forum for ligeværdig inddragelse? Eller bliver det blot et proformaforum, der skal give omverdenen indtryk af, at den danske regering tager kollegerne i Tórshavn og Nuuk med på råd?

Og tør den danske regering tage fat om nældens rod og klart kommunikere sin holdning til et af de mest ømtålelige emner i rigsfællesskabet? Også selvom det vil vække grønlandsk vrede.

Det er de store spørgsmål forud for kontaktudvalgets første møde torsdag på Færøerne i forlængelse af det årlige rigsmøde.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00