IA: Oprydning efter USA er Danmarks ansvar

AFFALD: Efterladenskaberne i den grønlandske natur fra USA's militære aktiviteter taler til den dårlige historik mellem Grønland og Danmark, mener Inuit Ataqatigiit og afviser, at Grønland skal være med til at betale for oprydningen.

Når rustne olietønder og bilvrag samt forfaldne og ubeboede bygninger fra USA's militære aktiviteter i Grønland under Den Kolde Krig bare får lov at blive stående mange steder i det grønlandske landskab, så er det med til at minde grønlænderne om, hvordan USA og Danmark historisk har ageret hen over hovederne på grønlænderne, mener Inuit Ataqatigiit.

"Det er beskæmmende at se det i naturen. Også fordi det taler til den dårlige historik mellem grønlænderne og amerikanerne samt mellem Grønland og Danmark. Der er en følelse i Grønland af, at mange af de her ting er foregået hen over hovedet på os," siger Aaja Chemnitz Larsen, der er medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit.

Mindst 20 tidligere amerikanske baser, radarstationer og andre installationer står stadig tomme og efterladte tilbage i Grønland. Mange af dem blev lukket allerede i 1960'erne, men i flere tilfælde er olietønder, biler, bygninger og meget andet aldrig blevet fjernet.

Login